Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

12 mei 2023 Internationale dag van de plantgezondheid

Het is vandaag Internationale dag van de plantgezondheid. Onder meer het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen staat erbij stil. Het FAVV controleert jaarlijks meer dan 90.000 zendingen van planten en plantaardige producten afkomstig uit landen buiten de Europese Unie en ook voert het Agentschap bijna 3.000 controles uit op Belgisch grondgebied. 

Het FAVV staat naast plantgezondheid ook stil bij de bredere aanpak die men voorstaat: "een bredere aanpak die we 'One Health' noemen. De gezondheid van zowel mens, dier als ons ecosysteem is namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden."

Een buxusmot brengt ongetwijfeld schade aan de planten van consumenten, maar veroorzaakt verder geen grote rampen. Maar stel je eens voor dat er een of andere schimmel de graanvoorraad aantast, schrijft men. 

Binnen de Europese Unie geldt een geharmoniseerde fytosanitaire wetgeving, de Plant Health Law. Op basis van deze wetgeving voeren België en de andere EU-lidstaten hun controles uit.Elk jaar controleert het FAVV meer dan 90.000 zendingen planten en plantaardige producten afkomstig uit landen buiten de EU. Het doel van deze controles is om de insleep van nieuwe plagen te voorkomen. Daarnaast voeren we zo’n 3.000 controles uit op Belgisch grondgebied: bij producenten, in opslagplaatsen, in verzendingscentra, in openbaar groen en in bossen.

Bron: FAVV

Publicatiedatum: