Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Als je een goede bol hebt, dan heb je de helft van het succes al in handen"

Een glastuinder heeft nogal wat ballen hoog te houden. Uiteenlopende aandachtsgebieden die allemaal evenveel aandacht vragen. Denk aan teelt en plantgezondheid, kas en klimaat, personeel, inkoop en verkoop, financiën, maar ook duurzaamheden en (lange termijn) strategie. Iedere uitdaging vergt visie, kennis en kunde. Ondernemerschap dus. En dat is volgens Svensson bij Thomas en zijn drie broers van Bredefleur met de paplepel ingegoten. 

Samen runnen ze Bredefleur, de leliekwekerij die hun vader begon in 1977. Ieder heeft z'n eigen expertise en focus. Zo verdelen ze de uitdagingen waarmee ze te dealen hebben. Thomas vertelt hoe. 

De uitdaging van een familiebedrijf
Vier broers. Jonge mannen, hecht en echt, bruisend van de energie, volop in het leven en met een duidelijke visie. Dat maakt nieuwsgierig. Thomas lacht bescheiden, trotst vertelt hij over het familiebedrijf: “Onze vader heeft ons vrijgelaten in onze keuze. Zelf wisten we alle vier al vrij snel: we willen de glastuinbouw in.” Oudste broer Peter (32) zette de eerste stap in het bedrijf van zijn vader.Daarna volgde Thomas (30), toen Levi (27) en sinds kort heeft ook de jongste telg Ruben (22) zich in het familiebedrijf gevoegd. Ieder heeft z’n eigen aandachtsgebied. Thomas richt zich op de teelt, de inkoop van het plantmateriaal en een stuk financiën. “Ons idee is dat de locaties zelf moeten kunnen draaien met een eigen team dat de dagelijkse dingen regelt, zodat wij ons focussen op het ondernemen.”

Dat wil overigens niet zeggen dat de mannen niet te vinden zijn op de werkvloer van Bredefleur in Luttelgeest en Moerkapelle. “We zijn heel erg betrokken. Dat willen we ook uitstralen naar ons personeel.”

Ondanks dat vader Evers zijn zoons nooit gepusht heeft om in het bedrijf te stappen, heeft hij wel een toekomstbestendige kwekerij achtergelaten, die goed over te nemen was. Ook niet geheel onbelangrijk, vertelt Thomas. “Onze vader was altijd al bezig met vernieuwen. Hij sorteerde voor op de toekomst."

"Dat is geen vanzelfsprekendheid, zie ik om mij heen. Op de tuinbouwschool zaten genoeg jongens in mijn klas die het bedrijf van hun vader wel over wilden nemen, maar dat nagenoeg niet over te nemen was. Wij beseffen ons heel goed dat onze vader een mooi en modern bedrijf achter heeft gelaten.” Vooruitkijken en moderniseren is de broers dan ook niet vreemd. Innoveren en investeren in de toekomst vinden ze belangrijk, vertelt Thomas. “We zijn nog heel jong en hebben een hele toekomst voor ons.”


Foto uit de kas bij Bredefleur 
 
De uitdaging van werkgeverschap
Thomas en zijn broers zijn zich er goed van bewust dat vier kapiteins op één schip aandacht en discipline vereist voor een goede samenwerking. “Daarom hebben we een coach in handen genomen, die ons begeleidt als directie. We zijn natuurlijk individueel volop in ontwikkeling, maar ook als team. Onze coach daagt ons uit om dat op een goede manier te doen, zodat we alle vier goed op onze plek zitten en plezier hebben in ons werk.”

Plezier hebben, dat gunt Thomas ook het personeel van Bredefleur. “We besteden veel aandacht aan ons personeel. We hechten waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Met gesprekken proberen we de intrinsieke motivatie van onze mensen te triggeren. Zo willen we mensen werven én behouden.”

De uitdaging van een mooie lelie (kwaliteit)
“Dat valt of staat in eerste instantie met het plantmateriaal, de bol. Dat is de basis. Daarin is eigenlijk alles al bepaald, zoals het aantal bloemknoppen, de stevigheid van de steel en de bladkwaliteit. Als je een goede bol hebt, dan heb je de helft van het succes al in handen. Wij besteden daarom veel aandacht aan de inkoop van bollen. Dat is mijn verantwoordelijkheid.

Gelukkig hebben we goede relaties waar we al jarenlang komen. We weten waar de bollen vandaan komen, in welke grond ze staan en hoe ermee om wordt gegaan.”

De uitdaging van een goed kasklimaat
In de kas van Bredefleur komen de bollen tot bloei. De tweede uitdaging om tot een mooie lelie te komen. “Dan komt het neer op goed vakmanschap. Water geven, belichten en niet onbelangrijk: een goed kasklimaat. Daar spelen de klimaatschermen een belangrijke rol in. Op onze locatie in Moerkapelle (5,5 hectare) breiden we nu uit met de Luxous 1147 FR, als tweede energiescherm."

"In Luttelgeest hebben we 8 hectare. Waarvan 4 ha. al voorzien was van een Luxous en waar we recent ook de overige 4 hectare hebben voorzien van een extra Luxous energiescherm. Ook hebben we hier meteen het zonnescherm vervangen.”

De keuze voor dubbele schermen is meerledig, vertelt Thomas: “We kunnen beter anticiperen op verschillende weertype. Sinds Het Nieuwe Telen zijn we steeds meer met doeken gaan werken. Uitstraling kan gewoon echt een hinderende factor zijn voor de groei, maar je wilt ook je donkere scherm niet dichtdoen. Een transparant scherm als Luxous biedt dan uitkomst.

Over de randen van de dagen kan je vrij gemakkelijk het scherm dichtdoen, zonder energieverlies en je pakt ook wat groeiuren mee. Daarnaast besparen we met dubbele schermen natuurlijk meer energie. Tot slot sorteren we zo ook voor op een eventuele overstap naar LED.”

Drie klimaatschermen dus voor Bredefleur, allemaal geïnstalleerd door huisinstallateur Huisman. Dat is vrij uniek voor een leliekweker en absoluut vooruitstrevend te noemen. Toch zijn Thomas en zijn broers allesbehalve cowboys. Ze gaan gedegen te werk en denken nuchter na, stap voor stap. Ze weten wat ze doen.

“We willen nu eerst leren telen met het Luxous-scherm, want elk begin is lastig hoor. Het is echt wel even opletten nu, met vocht bijvoorbeeld, dat behoorlijk kan oplopen onder zo’n dubbel energiescherm.” De stap naar een luchtontvochtiger ziet hij nog niet zitten. “Ik geloof in één ontwikkeling tegelijkertijd. Eventueel vocht lossen we nu op met een kiertje erin en buisje erbij. Zo zijn we dan ook wel weer. We willen eerst zien hoe zich dit op termijn ontwikkelt.”


Arbeiders in de kas bij Bredefleur

De uitdaging van een glastuinbouwbedrijf
Hoe blijf je relevant? Hoe zorg je dat je klaar bent voor de toekomst? “Daar kan ik uren over praten, maar als ik het samenvat denk ik dat een toekomstbestendig bedrijf een bedrijf is dat mee investeert in ontwikkelingen die zich bewezen hebben. Het resultaat van dubbele klimaatschermen is bijvoorbeeld bewezen. De overstap naar LED-belichting is niet de vraag of je dat doet als teler, maar wanneer."

"En je moet zorgen dat je energetisch goed ontsloten bent, op verschillende manieren. Wij gokken liever niet op één paard, dus alleen WKK, alleen ketel, of alleen een netaansluiting. Wij zijn liever flexibel. De uitdaging is dan natuurlijk wel om dit te doen tegen een economisch haalbaar rendement, want als je breed wilt inzetten, dan loopt dat flink in de kosten.”

Blijven meebewegen en ontwikkelen dus, dat is volgens Thomas nodig om klaar te zijn voor de toekomst. “Anders raak je te veel achter en val je af. Daar moet je scherp op zijn. En wij kunnen dit doen, omdat we weten dat we nog heel wat jaren mee willen.”

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
Marconiweg 2
3225 LV Hellevoetsluis
T: +31 181 39 26 66
[email protected] 
www.ludvigsvensson.com 

Publicatiedatum: