Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LCA-Quickscan: "Papieren hoezen voor sierteelt meest duurzaam"

Hoezen om bloemen en planten te verpakken kunnen het beste van papier worden gemaakt en bij voorkeur van gerecycled papier. Voor kunststof hoezen helpen het toepassen van gerecycled materiaal en het recyclen na de levensduur bij het verlagen van de milieu-impact. Dat blijkt uit een LCA-Quickscan die Royal FloraHolland door Partners for Innovation heeft laten uitvoeren.

Een LevensCyclus Analyse vergelijkt de milieu-impact van verschillende producten met elkaar op basis van een wetenschappelijke rekenmethodiek. Een LCA-Quickscan geeft snel een betrouwbaar beeld van de milieugevolgen, vanaf de productie tot aan de inzameling en verwerking.

De sierteelt maakt nu vaak gebruik van Polypropyleen (PP) hoezen. Voor deze studie zijn zes verschillende hoezen met elkaar vergeleken:

  • Papier van 7,6 gram
  • 100% gerecycled papier van 7,6 gram
  • PolyPropyleen (PP) van 5,4 gram
  • 40% gerecycled PP van 5,5 gram
  • Lage Dichtheid PolyEtheen (LDPE) van 5,6 gram
  • 40% gerecycled LDPE van 5,7 gram

De keuze voor deze hoezen en de bijbehorende data zijn verzameld op aangeven van meerdere producenten van bloemen- en plantenhoezen. Ook zijn de resultaten getoetst bij deze producenten.

Papier meest duurzaam
Gelet op de uitstoot van CO₂, scoort gerecycled papier het beste, gevolgd door virgin papier. Van de kunststof varianten genieten hoezen met gerecycled PP de voorkeur boven die van gerecycled LDPE. De virgin kunststoffen stoten de meeste CO₂ uit. De verschillen tussen de twee kunststoftypen zijn overigens bijna verwaarloosbaar. Ook op andere milieuaspecten zoals grondstoffen- en waterschaarste blijken papieren hoezen het meest duurzaam. Wel is het zo dat de gunstige uitkomst voor papier snel minder wordt als het papier dikker wordt.

Een grote factor in het bepalen van de milieu-impact van de kunststof hoezen is wat er met de hoezen gebeurt ná gebruik: of de hoezen ook daadwerkelijk aan het einde van hun levensduur worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. En voor elk materiaal geldt dat de keuze voor wel, niet of minder bedrukking op de hoes van grote invloed is op de milieu-impact. De inkt is zowel schadelijk voor het milieu als voor het recyclingproces.

Download hier LCA quick-scan rapport

Publicatiedatum: