Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
column veilingmeester Paul Freriks

Daar zijn de eerste voorjaarsproducten weer!

Het leuke van seizoenproducten is dat niet alleen kopers en consumenten weer blij worden zodra het nieuwe seizoen aanbreekt van bepaalde producten, ook het hart van de veilingmeesters maakt altijd weer een sprongetje. Zo ook die van veilingmeester Paul Freriks.

De pioen is het perfecte voorbeeld van zo’n heerlijk product dat iedereen graag weer terugziet op de markt. Zodra de eerste pioenen weer voor de klok staan, gaan kopers weer op het puntje van hun stoel zitten. Als koper wil je die natuurlijk als één van de eerste kunnen aanbieden aan je klanten.

De vraag naar pioenen en andere seizoenproducten, zoals ranonkel en de Allium, is dus altijd relatief hoog. Zeker in het begin.

Vanaf december t/m april hebben we pioenen uit Chili en Israël op de klokken. Vanaf het voorjaar komen meestal de Hollandse kaspioenen op de markt, gevolgd door de buitenpioenen vanuit Zuid-Europa (onder meer Frankrijk en Italië). Rap daar achteraan komen de Hollandse buitenpioenen. Op dit moment staan er alleen nog Hollandse kaspioenen op de klokken, samen met de eerste buitenpioenen vanuit Frankrijk en Italië. De Hollandse buitenpioenen laten nog even op zich wachten. Vanwege het koude voorjaar komen die naar verwachting twee tot drie weken later op de markt. Van veel kwekers horen we dat het koude weer ervoor zorgt dat de groei nog moet komen. ‘Engelengeduld’ dus, zeker als de prijzen (zoals nu) goed zijn. Soms zelfs met uitschieters van boven de 3,- euro per steel voor hele exclusieve cultivars.

Andere snijbloemen
Ook bij andere snijbloemen zagen we de eerste stelen weer voor de klokken verschijnen. Zo stonden ook de eerste gladiolen uit Spanje en Italië alweer op de klok, met prima prijzen! De Duitse rozenaanvoerders zien we ook terug, dit jaar brengen zij weer veel nieuwe exclusieve cultivars. Dat is altijd een mooie en welkome aanvulling op het huidige rozenassortiment. Afgelopen weken was de vraag bij de snijbloemen gelukkig weer wat aan het aantrekken. De periode tussen Pasen en Moederdag is altijd wisselvallig qua vraag, en was dit jaar een beetje slap. Door het koude weer stonden er minder stuks op de klokken dan voorgaande jaren en dat zorgde ervoor dat vraag en aanbod over het algemeen nog redelijk in balans bleven. Wel zien we de vraag bij sommige producten alweer wat aantrekken in aanloop naar Moederdag, zoals de chrysant.

Seizoensplanten
Ook de eerste seizoensproducten bij de. planten zijn weer gestart, zoals Hibiscus, Impatiens (vlijtig liesje) en Convallaria Majalis (lelietje der dalen). De groene kamerplanten deden het redelijk en bloeiende kamerplanten deden het overwegend goed. Het perkgoed verkocht redelijk tot goed, ondanks het tegenvallende weer. Bloeiende planten met een kleurtje, zoals de pot-Agapanthus en pot-Digitalis (vingerhoedskruid), noteerden een goede prijs op de klok.

Naarmate de temperatuur stijgt zal ook het assortiment op de klokken verder toenemen, want ook de eerste zomerbloemen van buiten zullen binnenkort weer verschijnen. Wij veilingmeesters kijken er enorm naar uit!

Connect to grow
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager.

Publicatiedatum: