Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sponstuinen geven andere kijk op Flower Power in Beervelde

De Vlaamse tuinaannemers geven aan thema Flower Power van de Tuindagen van Beervelde een eigen interpretatie. Ze tonen dat planten en bij uitbreiding tuinen de ‘power’ hebben om af te rekenen met extreme droogte en elk teveel aan regen en zetten volop Sponstuinen in de kijker.

Dat Flower Power meer is dan een terugblikken op de ongebreidelde creativiteit en kleurenrijkdom van de hippietijd in de zestiger jaren en het fungeren als vredesymbool ten tijde van de Vietnamoorlog en nu ook de strijd van Oekraïne tegen Rusland, blijkt uit de interpretatie die tuinaannemers aan het thema geven tijdens de Tuindagen van Beervelde, nu van 12 tot 14 mei. Zij nemen Flower Power letterlijk en zetten in de kijker dat bloemen en bij uitbreiding de gehele tuin een ongeziene kracht heeft om weerwerk te bieden aan droogte, elk teveel aan regen en zelfs klimaatopwarming. Planten zijn namelijk in staat om regenwater te laten infiltreren in de grond, waar het ter beschikking blijft voor nu en later. Alle teveel gaat daarbij richting grondwaterreserve. Daar blijft het opgestapeld om tijdens een droogteperiode en door de kracht van natuur terug omhooggestuwd te worden richting plantenwortels. Door dat ingenieuze systeem kunnen planten droogteperiodes goed doorkomen en helpen ze door verdamping de opwarming van onze steden tegen te gaan.

Sponstuin op hoog niveau
Dat een Sponstuin er net zo veelzijdig en mooi uitziet als gelijk welke andere tuin en absoluut niet wild of verwilderd moet zijn, bewijst de showtuin van de tuinaannemersvereniging Groen Groeien. Zij realiseerden een tijdelijke tuin die graaf Renaud de Kerchoven al zolang wil tijdens zijn tuindagen en die hij waardig vindt voor zelfs de mooist Britse tuinshows, de RHS-Garden Shows, met presentaties op het allerhoogste en internationale niveau. De tuin laat absoluut niet zien dat hij maar voor even is aangelegd. Hij gaat voor een plantenrijkdom die laat vermoeden dat hij al enkele jaren op die plek tijd heeft gehad tot groeien.

Blikvangers in de tuin zijn alle mogelijke elementen die in een veelzijdige Sponstuin aan bod komen: van gazon en borders die regenwater rechtstreeks laten infiltreren in de bodem, bomen en een groendak dat regen in zijn snelle afstroom remt, maar ook een buienborder, een semi natuurlijke vijver die water in maximaal enkele uren tijd in de grond laat verdwijnen en natuurlijk ook een terras, kwestie van de tuin volop tot leeftuin te maken. De betegeling is echter wel waterdoorlatend. In deze tuin gaat geen druppel verloren! Het ontwerp van de tuin werd gemaakt door tuinarchitect Stijn Verhalle van Exterior. De uitvoering gebeurde door Greenscaping (Klaas De Potter) en Groenrijk Van Damme (Chris Van Damme).

Sponstuin stap voor stap
Wie wil zien hoe een sponstuin wordt gerealiseerd van begin tot einde, moet naar de ruimte voor de Witte Villa op het Domein. Daar vindt naar jaarlijkse traditie de wedstrijd ‘Beloftevolle hovenier’ plaats waarin afstuderende tuinaannemers, 6 de TSO en 7de BSO, het tegen elkaar opnemen in vakbekwaamheid. Dit gebeuren onder aansturing en leiding van de Commissie Groen Ondernemen van de Belgische Federatie Groenvoorzieners of kortweg BFG is echter meer dan een wedstrijd. Het is ineens showroom voor wat afstuderende tuinaannemers in hun marge hebben. Studenten van drie scholen realiseren een identieke tuin die de naam ‘Colorfull Oasis’ kreeg. Het is een buitenkamer waar ontmoeten, onthaasten en zelfs mindfull vergaderen kan plaatsvinden. Vanzelfsprekend ook hier ruimte voor groen, gelaagdheid van planten want ontzettend belangrijk voor goede waterinfiltratrie en klimaatrobuust maken van tuinen en voor het gebruik van waterpasserende verharding, inspelen op begrippen als waterinfiltratie, klimaatadaptieve en -robuust tuinen.

Op vrijdagochtend start de wedstrijd en nemen Tuinbouwschool Kortrijk PTI , GO!  Heist-op-den-Berg en COOVI Vilvoorde het tegen elkaar op met doel op zaterdagavond de tuin afgewerkt te hebben. Op zondagmiddag maakt de Commissie de ‘Beloftevolle Hovenier 2023’ bekend. Bezoekers kunnen bijgevolg elk stadium van de realisatie van een Sponstuin volgen. Het ontwerp is een visie van de Beloftevolle Ontwerper Louis Saber, laatstejaars student Tuin- en landschapsarchitectuur aan Erasmus Hogeschool Jette. De combinatie van een door een student gemaakt ontwerp en de uitvoering met eigentijdse materialen door studenten tuinaannemer laat zien dat de sector volop mee is in de tuintrend van de toekomst! De Beloftevolle Hovenier (Vlaamse scholen) , samen met Le Meilleure Jeune Jardiniers (Waalse scholen)  , behoort tot de preselectie van de internationale beroepenwedstrijd Startech.

Ambassadeurs Sponstuinen informeren en inspireren
Beide initiatieven hebben vanzelfsprekend als belangrijkste doel het kennen en kunnen van tuinaannemers in de kijker te zetten, maar gaan tegelijk voor het willen informeren van de wellicht weer 20.000 bezoekers die de Tuindagen telt. Vandaar dat de twee ambassadeurs van Sponstuinen in België, Marc Verachtert en Bart Verelst, ook hun steun verlenen. Beide zijn groenjournalist en onder meer auteur van het Zakboek voor de Sponstuin en eerder ook al van het Zakboek voor de klimaattuin. Hen kan je regelmatig zien en horen bij de afgewerkte tuin van Groen Groeien elke dag een infomoment om 15 uur) als bij de actie Beloftevolle Hovenier van de Belgische Federatie Groenvoorzieners of tijdens een van hun voordrachten. Die vinden plaats naast de Witte Villa, dus net tegenover de projecttuinen van Beloftevolle Hovenier, elke dag om 16 uur. Voor deze 30 minuten durende voordrachten moet vooraf, bij de aankoop van het toegangsticket worden ingeschreven. Deelname is wel gratis en geeft zelfs recht op een korting bij aankoop van boeken. Inschrijven kan tot en met donderdag 11 mei.

Dat deze sponstuinen inspireren nog voor de Tuindagen plaatsvinden kan dat zien aan een bestaande tuin die de VVPV, de Vlaamse Vaste Planten Vereniging, transformeerde tot droogte resistente tuin. In deze vernieuwde tuin ligt het accent op de grote soortenrijkdom van zonminnende en droogteresistente planten en worden op speelse manier Olla-potten voorgesteld; terracottapotten die druppelsgewijs water afgeven aan de grond zodat jonge planten flink op weg worden geholpen in hun latere zoektocht naar water.

Meer informatie over de Tuindagen van Beervelde:
Vrijdag 12 mei, zaterdag 13 mei en zondag 14 mei telkens van 10u tot 18u

Inkom via het Schuttersplein - Beerveldse Baan 34

€ 12 – Dagticket (eventueel met extra prijs van een activiteit/workshop), kinderen t.e.m. 14 jaar gratis

Park van Beervelde, +32 (0) 9 356 81 82 of www.parkvanbeervelde.be

Publicatiedatum: