Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie tegen datacenter De Kwakel: "Geen ruimtelijk relevante relatie met glastuinbouw"

De provincie Noord-Holland heeft een bezwaar ingediend tegen de verleende omgevingsvergunning voor verbouw en uitbreiding van een bestaand bedrijfsgebouw in De Kwakel ten behoeve van een datacenter. De komst van het datacenter is in strijd met het provinciaal beleid en de regelgeving voor datacenters en glastuinbouw, stelt de provincie.

Bovendien is niet de gemeente Uithoorn, die een omgevings-vergunning verleende in januari 2023, maar de provincie Noord-Holland hiertoe bevoegd.

Het datacenter zou in pand naast het pand voormalige pand van Levarht moeten komen. Het gebouw is in het bezit van Beheermaatschappij Legmeerpolder B.V, die ook eigenaar is van pand van het failliet verklaarde AGF-handelsbedrijf.

Datacenterstrategie
Het beoogde datacenter valt binnen het beleid dat is opgesteld voor datacenters in Noord-Holland. In dat beleid is onder andere vastgelegd dat alleen op bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon nog nieuwe datacenters kunnen worden gevestigd of uitbreidingen van datacenters kunnen plaatsvinden.

De provincie heeft gekozen voor deze clustering omdat datacenters impact hebben op het landschap en een grote behoefte aan elektriciteit. Door nieuwe datacenters alleen in deze 3 gemeenten toe te staan kan er gericht geïnvesteerd worden in een verzwaring van de energie-infrastructuur zodat er ook stroom beschikbaar komt voor bijvoorbeeld woningbouw of scholen. Daarnaast is een datacenter binnen een glastuinbouwconcentratiegebied ongewenst, omdat deze activiteit geen ruimtelijk relevante relatie heeft met de glastuinbouw.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: