Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boom- en vasteplantenteelt definitief 'winterteelten'

Boomkwekerijgewassen en vaste planten staan definitief op de gewaslijst 'winterteelten'. Hiervoor geldt geen verplichte inzaai van een vanggewas per 1 oktober, meldt LTO Nederland. 

Het ministerie van LNV heeft de lijsten met ‘voorgenomen winterteelten’ en ‘voorgenomen vanggewassen’ bekendgemaakt. Minister Adema is van plan deze lijsten op te nemen in wettelijke voorschriften, waarmee deze juridisch worden bekrachtigd.

Winterteelten
Een winterteelt voldoet volgens LNV minimaal aan één van de volgende criteria:

  • Het gewas wordt in de praktijk vrijwel uitsluitend na 1 november geoogst;
  • Het gewas neemt na 1 oktober evenveel of méér stikstof op dan zou worden
  • opgenomen met een vanggewas dat uiterlijk 1 oktober zou worden ingezaaid;
  • Het gewas is meerjarig of wordt in het najaar ingezaaid.

Op de lijst (download hier) staan daarom onder andere boomkwekerijgewassen (waaronder rozen), fruitbomen, houtig kleinfruit en vaste planten.

Vanggewassen
Een vanggewas vermindert de uitspoeling van nutriënten en verbetert de bodemkwaliteit, zodat ook de waterkwaliteit wordt verbeterd. Een vanggewas neemt het nog aanwezige stikstof in de bodem (na een hoofdgewas zoals maïs) op en legt het vast in het gewas. Na onderwerken draagt het bij aan de organische stofopbouw van de bouwvoor, zodat het volgende hoofdgewas de opgeslagen stikstof kan benutten.

Op de lijst (download hier) staan groenbemesters als Japanse haver, klaver, bladrammenas, gele mosterd, soedangras, Engels raaigras, Italiaans raaigras en Tagetes. Die staan bovendien op de lijst ‘rustgewassen’.

Rustgewassen
Ook een rustgewas is volgens LNV goed voor de kwaliteit van bodem en water. De kans op uitspoeling van stikstof en fosfaat is kleiner, wat komt doordat de wortels van een rustgewas dieper de grond in gaan.

Op de lijst (download hier) staan de eerder genoemde groenbemesters, en daarnaast bijvoorbeeld ook Miscanthus, pioenroos en bloembollengewassen.

Rustgewassen en blijvende teelten in GLB
Naast de lijst ‘rustgewassen’ vanuit de mestwetgeving bestaat er echter ook een GLB-lijst ‘rustgewassen’. De GLB-lijst is beperkter; hierop staan met name graansoorten en bijvoorbeeld Engels en Italiaans raaigras als graszaadteelt.

In het GLB worden niet altijd dezelfde termen als in de mestwetgeving gebruikt. Zoals ‘blijvende teelten’ in het GLB: hiermee worden de boomkwekerij, fruitteelt en aspergeteelt, pioenrozen, bloemen van vaste planten, 1-jarige en 2-jarige zaaibloemen bedoeld.

Het hele artikel van LTO Nederland over GLB en 'boomkwekerij: zo zit het nu' is via deze link te lezen. 

Bron: LTO Nederland 

Publicatiedatum: