Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LCA: "Kiezen van de juiste verpakkingen is een traject"

The LCA Centre, lid van de International Association of Packaging Research Institutes (IAPRI), houdt zich bezig met alle aspecten van verpakkingen en het milieu. Denk aan het maken van life cycle assessment studies van verpakkingen, reverse engineering van verpakkingsmaterialen en het volgen van (aankomende) verpakking gerelateerde wet- en regelregelgeving binnen de Europese Unie (EU).

Deze diensten bieden inzicht, duidelijkheid en toekomstbestendigheid voor bedrijven die betrokken zijn bij verpakkingsinnovatie of die verpakkingskeuzes moeten maken. Het kiezen van de juiste verpakkingen is een traject, zo weet The LCA Centre, het is niet meer één enkele keuze die vervolgens jarenlang wordt gehandhaafd. Dankzij toenemende regelgeving en technologische veranderingen op verpakkingsgebied kunnen bedrijven erop rekenen op dit gebied regelmatig bij te moeten sturen.

LCA
Life Cycle Assessment (LCA) [RH1] is een wetenschappelijke methode waarmee de milieu impact van een product kan worden beoordeeld. The LCA Centre heeft een eigen benadering van LCA ontwikkeld, namelijk de Forensic LCATM-methode. Deze methode is gericht op een vergelijkende milieu-impact beoordeling van verpakkingen in ketens waarbij niet voor iedere schakel in de keten volledig duidelijk is wat deze impact precies is. Daarom worden forensische methoden toegepast om informatie te verzamelen als input voor de LCA-studie. The LCA Centre beschikt over een groot aantal forensische instrumenten om het verpakkingsproduct te analyseren, zoals infrarood-, röntgen- en laserspectroscopie.

Met Life Cycle Assesment wordt gekeken naar de impact van de hele levenscyclus van een product, van grondstof tot productie, gebruik en de afdanking op het milieu. Dit kan op verschillende milieu aspecten zoals Global Warming Potential (CO2 voetafdruk), energie- en waterverbruik. De resultaten kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van milieuclaims.

The LCA Centre
The LCA Centre levert zijn diensten aan overheden, universiteiten, milieu-NGO's en handelspartijen. Commerciële klanten bevinden zich meestal in de cosmetica-, voedsel- en tuinbouwsector, waaronder veel Fortune 500-bedrijven zoals Coca Cola, Kraft Heinz, Amazon, enz.

The LCA Centre is ongeveer 10 jaar geleden opgericht op initiatief van Natuur & Milieu en Koninklijke Paardekooper Group, waarbinnen het een aparte juridische entiteit is. The LCA Centre is actief bij voornoemde klanten, maar levert ook diensten aan bedrijven van de Paardekooper Group. Hierdoor kan de Group verpakkingskeuzes maken die toekomstbestendig zijn en milieuclaims maken die geloofwaardig en verdedigbaar zijn. Dit geeft het bedrijf, hun klanten en klanten verderop in de keten een voorsprong binnen de verpakkingssector. Ook maken zij gebruik van het laboratorium om inzicht te krijgen in de materiaalsamenstelling van de verpakkingen die zij inkopen. Dit heeft tot inzichten geleid en is zeker een belangrijke ondersteuning bij het formuleren van inkoopprijzen.

The LCA Centre maakt peer reviewed LCA-studies voor verpakkingen die worden gebruikt in de wereldwijde tuinbouwsector. Paardekooper voert vergelijkende verpakkingsstudies en "eenmalig versus meermalig gebruik"-studies uit voor vele primaire en tertiaire tuinbouwverpakkingen. Dit levert inzicht op waardoor de milieu-impact van tuinbouwverpakkingen afneemt.

Tuinbouwsector
Hoewel The LCA Centre geen onderzoek doet naar de milieu-impact van de productie van snijbloemen en potplanten, blijkt uit ander onderzoek dat de impact van de verpakkingen aanzienlijk lager is dan die van de producten die ze bevatten. Wel is The LCA Centre betrokken bij een aantal innovatieprojecten met betrekking tot tuinbouwverpakkingen. Veel van deze innovaties komen voort uit samenwerkingen met andere bedrijfssectoren waarin Paardekooper actief is, zoals de voedselverpakkingen.

Voor meer informatie: 
The LCA Centre
Zilverwerf 17
6641 TC Beuningen
T: +31 88 22 22 410
www.thelcacentre.com