Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Sorry Groningen

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is nog iets verder onder de 40-eurogrens gezakt. Woensdagochtend begint het met het cijfer 38 voor de komma. De gemiddelde uurprijzen voor stroom zijn vandaag hoger dan dinsdag. Negatieve uurprijzen zien we niet. In deze nieuwe energie-update zetten we kort de ontwikkelingen weer op een rijtje.


TTF-gasprijs meicontract t/m 25 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

In het nieuws ging het dinsdag veel over Groningen. Het kabinet, met premier Rutte voorop, heeft 'sorry' gezegd en miljarden beloofd om de 'ereschuld' in te lossen. Het kabinet belooft 30 jaar lang € 250 miljoen per jaar voor de verduurzaming, leefbaarheid en het economisch perspectief van Groningen en Noord-Drenthe. 

Een ander plan is om fors in te zetten op waterstof en ook wil het kabinet dat ten minste 33% van de nog aan te leggen capaciteit voor Wind op Zee zal aanlanden in de provincie Groningen. Alle plannen, en ook nogmaals de belofte uiterlijk volgend jaar te stoppen met de gaswinning, zijn hier na te lezen bij het ministerie van EZK.

Energiehandelsplatform Powerhouse werpt een blik op week 17. De energiespecialisten staan stil bij de dalende olieprijzen (als reactie op mogelijke renteverhogingen in de VS), het risico dat de EU neemt door LNG vooral op de spotmarkt in te gaan kopen (hier geldt namelijk: de hoogste bieder wint en dus kan China een geduchte concurrent zijn) en een unicum op de elektriciteitsmarkt: negatieve uurprijzen op een werkdag. Vorige week was dat het geval. 

In een voorspelling voor de rest van deze week schrijft men dat er niet veel meer ruimte is voor daling van de gasprijs en dat de wind aantrekt, terwijl de zonopbrengst gemiddeld is. Bekijk hier de hele update. 

Europa zet de eerste stappen naar gezamenlijke inkoop van gas. Dat meldt het ANP. BNR schrijft dat de Europese Commissie de procedure heeft geopend voor Europese bedrijven die op EU-niveau gas willen bestellen om hun voorraden voor de volgende winter tijdig en 'tegen interessante prijzen' bij te vullen.