Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In twee jaar tijd manager via Associate Degree Tuinbouwmanagement

Binnen twee jaar ontwikkelen tot manager in de tuinbouwsector: met de Associate Degree (AD) Tuinbouwmanagement-opleiding bij Hogeschool Inholland Delft kan het. Met deze praktijkgerichte opleiding worden studenten klaargestoomd voor de tuinbouwsector. Voor Daan Buitelaar was de keuze voor deze opleiding eenvoudig. Na het afronden van zijn mbo-opleiding bij Lentiz MBO Westland was hij nog niet uitgeleerd, zegt hij in onderstaand verhaal van Inholland: "Het is heel fijn dat ik met deze opleiding maar twee jaar een studie hoef te volgen. Je leert een hoop theorie en voert dit direct uit in de praktijk." 


Daan Buitelaar

Over de hele wereld zijn Nederlandse (glas)tuinbouwbedrijven actief. Ze lopen wereldwijd voorop dankzij innovaties in teelt, techniek en veredeling. En daarom is er vraag naar young professionals die zich willen blijven ontwikkelen. Daan: "Ik ben echt heel positief over deze uitdagende opleiding."

"Het eerste jaar is voornamelijk theorie en in het tweede jaar ga je dit toepassen in de praktijk. Ook door middel van een stage." Juist de combinatie van theorie en praktijk sprak Daan aan. "Ik heb nog even nagedacht over de flexibele deeltijdopleiding, maar ik was bang dat ik dan de focus op mijn studie zou verliezen."

Van het mbo naar het hbo 
Stappen zetten binnen de tuinbouwsector is Daans doel. Naast zijn studie is hij werkzaam binnen de sector en uiteindelijk hoopt hij door te groeien naar een managementfunctie. "Ik merk dat ik veel voordeel haal uit het feit dat ik eerst een mbo-opleiding heb afgerond. Hierdoor heb ik veel praktijkervaring opgedaan en kan ik de theorie, die ik bij Inholland krijg, nog beter toepassen."

Toch ervaarde Daan een verschil in zijn overstap van het mbo naar zijn huidige studie: "Het voelt eigenlijk als twee totaal verschillende werelden. Je moet op het hbo een hele andere manier denken. Er komt veel meer theorie bij kijken. Ik ben daarom zo blij met mijn ervaring op het mbo, dit is zo waardevol."

"Het is heel fijn dat ik alle vakken die ik tijdens mijn studie krijg, direct kan toepassen tijdens mijn stage en bijbaan. We hebben tijdens een vak bijvoorbeeld gewerkt met een programma binnen de tuinbouwsector: Visio en het toepassen van processen. En precies deze theorie kan ik toepassen tijdens mijn stage."

Daan zegt ook dat zijn stagebedrijf heel enthousiast is dat hij met deze werkprocessen aan de slag kan. "Het is heel fijn dat we processen hiermee nog inzichtelijker kunnen maken."

Internationale kansen 
“Naast verschillende vakken als toegepast teeltonderzoek en plantfysiologie krijg ik ook les in verschillende talen. De Nederlandse tuinbouwsector wordt steeds internationaler en daarom is het belangrijk om verschillende talen goed te beheersen.” Voor Daan biedt deze AD-opleiding  voordelen die hem verder brengen in de tuinbouwsector.

“Je moet deze opleiding wel echt zien als een specialisatie. Daarom denk ik dat het een mooie vervolgopleiding is als je van het mbo komt. Persoonlijk zou ik scholieren van de havo of vwo adviseren om voor de voltijd Tuinbouw & Agribusiness opleiding te kiezen. Dan leer je eerst de sector kennen en bouw je een brede basis op.” Daan geeft  aan dat bij de AD-opleiding de focus vooral ligt op het managementaspect van de tuinbouw, waar de voltijd opleiding ook aandacht besteed aan de teeltkant. 

Toekomstperspectief 
In juni is Daan klaar met zijn tweejarige AD-opleiding en zou hij aan de slag kunnen in het werkveld. Daan: “Omdat ik het toch wel heel erg leuk vind om mij verder te verdiepen en meer kennis op te doen van de sector heb ik besloten om verder te gaan met de deeltijdopleiding. Ik ga per september aan de slag bij een kwekerij en ga dit combineren met deze opleiding. Hiermee kan ik uiteindelijk doorgroeien en me verder ontwikkelen binnen de tuinbouwsector!” 

Kom sfeer proeven met proef studeren
Om studiekiezers kennis te laten maken met onder andere de opleiding Associate Degree Tuinbouwmanagement, organiseert Hogeschool Inholland Delft op woensdag 7 juni een Open Avond. Hier kunnen studiekiezers en hun ouders sfeer komen proeven op locatie en in gesprek gaan met studenten en docenten van de opleidingen. Aanmelden voor de Open Avond is hier mogelijk.

Voor meer informatie:
Hogeschool Inholland
Rotterdamseweg 141
2628 AL Delft 
Tel: 023 - 522 32 28
[email protected]  
www.inholland.nl

Publicatiedatum: