Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe KWIN verschijnt komende zomer

Komende zomer verschijnt een update van de KWantitatieve INformatie (KWIN) voor de Glastuinbouw. In deze uitgave is voor 115 gewassen de opbouw van de kostprijs te vinden, met onder meer de kosten voor energie, arbeid, plantmateriaal, afschrijvingen, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee is de KWIN een document voor investerende telers, adviesbureaus en financiers.

De eerste editie van de KWIN voor de glastuinbouw verscheen in 1983. Sindsdien verschijnt gemiddeld eens per twee jaar een nieuwe editie. Voor de veeteelt verschijnt deze ieder jaar en voor de akkerbouw & de vollegrondsgroenteteelt is dat iedere drie jaar. De laatste editie voor de glastuinbouw is inmiddels vier jaar oud.

Het wordt dus tijd dat een nieuwe KWIN verschijnt. Afgelopen jaren is namelijk veel veranderd in de kostenopbouw van veel gewassen. Zo zijn arbeids- en materiaalkosten met zo’n 10 tot 20% gestegen, om maar niet te spreken over de energiekosten. Bovendien is in de KWIN goed te zien dat telers nu minder elektriciteit verbruiken door de overstap van SON-T op LED-belichting.

Voor groenten en snijbloemen staat voor iedere vierweekse periode de kostprijs per kilogram of per stuk berekend. Hierbij worden ook per de productie en de inkoop van aardgas, elektriciteit, CO2 en arbeid in die periode weergegeven. Voor pot-, perk- en kuipplanten zijn de getallen per 1000 planten berekend.

De KWantitatieve INformatie (KWIN) voor de Glastuinbouw is vanaf augustus 2023 bij de WUR te bestellen via de webshop voor €250 (inclusief btw). Na de bestelling kan het document direct als beveiligde pdf worden gedownload. De Engelstalige versie zal enkele weken later worden uitgebracht en de Nederlandstalige versie zal ook in boekvorm verschijnen.

Bron: WUR 

Publicatiedatum: