Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Definitieve omgevingsvergunning voor datacenter Microsoft in Middenmeer

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft op 19 april 2023 de definitieve omgevingsvergunning verleend voor de bouw en het gebruik van een datacenter van Microsoft in Middenmeer. 

Het gaat om datacenter AMS13/14 gelegen op de Cultuurweg 11 in Middenmeer, op bedrijventerrein Het Venster.

Het datacenter in aanbouw

Wet natuurbescherming
In november 2022 heeft de Raad van State geoordeeld dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Daarmee ging er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling. Dat betekende voor alle bedrijven, en dus ook voor Microsoft, dat per bouwproject bekeken moet worden hoe groot de stikstofbelasting voor omliggende natuur is.

Dit soort berekeningen zijn omvangrijk en kosten veel tijd. Uit de beoordeling hiervan blijkt nu dat de bouw en gebruik van het datacenter geen negatieve gevolgen hebben voor de Natura 2000-gebieden.

Voorgeschiedenis
De gemeente Hollands Kroon heeft in januari 2021 een omgevingsvergunning verleend aan Microsoft voor het oprichten en bouwen van 'Het venster’ in Hollands Kroon. Later bleek dat de provincie het bevoegd gezag is. Dit betekent dat de provincie vergunningaanvragen behandelt en beoordeelt. In overleg tussen de provincie, de gemeente Hollands Kroon en Microsoft is vervolgens gewerkt aan een nieuw vergunningsproces.

6 weken ter inzage
De definitieve vergunning ligt vanaf 20 april 6 weken ter inzage via het loket van de OD NZKG. Er kan nog beroep worden ingediend tegen de vergunning.

Bron: Provincie Noord-Holland 

Publicatiedatum: