Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitaal etiket gewasbescherming biedt kansen, maar fysiek etiket niet zomaar verleden tijd

Fysieke etiketten met gebruiksvoorschriften op verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, kan dat niet digitaal? Die vraag legde Thom van Campen, Tweede Kamerlid van de VVD, voor aan landbouwminister Piet Adema. 

De minister erkent dat fysieke etiketten voor producenten van gewasbescherming, bij wijzigingen, extra werk met zich mee brengen, maar wijst erop dat dit nodig is om dat 'een hoge mate van zorgvuldigheid' nodig is bij gewasbescherming.

De minister deelt de mening van het Kamerlid niet dat ook telers last hebben van fysieke etiketten, ook niet als er vlak na een wijziging nog meerdere etiketten kunnen circuleren. Wel kan een digitaal etiket de periode waarin meerdere etiketten circuleren na een wijziging verkorten. Adema wijst erop dat in de Europese Unie aan wetgeving wordt gewerkt die keuzemogelijkheden geeft tussen fysiek of digitaal etiketteren voor een deel van de informatie.

Adviseren
Adema staat niet onwelwillend tegenover digitaal etiketteren. Op de vraag van het Kamerlid of een digitaal E-label betrokken wordt bij plannen vanuit Den Haag om gewasbeschermingsadvies meer onafhankelijk van producenten te maken, zegt de minister dat dit los van elkaar staat. Adema verwacht van een adviseur dat die, onafhankelijk van of er sprake is van een digitaal of fysiek etiket, goed op de hoogte is van het wettelijke gebruiksvoorschrift. 

De minister wijst er in zijn antwoorden op de Kamervragen op 12 april op dat een adviseur, productgebonden of onafhankelijk, nu al de mogelijkheid om het Agro-E-label te raadplegen en te gebruiken in zijn adviezen. Ook de toepasser kan al gebruik maken van de (gratis raadpleegbare) applicatie Agro E-label.