Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Watermanagement in de glastuinbouw via het tuinbouwwaterketenmodel

In het verleden werd irrigatiewater gezien als een drager van bouwstoffen en was er minder discussie over de kwaliteit en beschikbaarheid van het water. Tegenwoordig staat het onderwerp (irrigatie)water hoog op de agenda van veel glastuinbouwbedrijven, waarbij kwaliteit, beschikbaarheid en wateroverlast veelbesproken onderwerpen zijn. Water is immers een eerste levensbehoefte voor zowel flora als fauna. Reden voor Van der Ende Group om er een whitepaper aan te wijden, 'Watermanagement in de glastuinbouw en de uitdagingen'.

Op een glastuinbouwbedrijf is er nooit sprake van één soort water. Er zijn meerdere vormen van water die allemaal betrekking hebben op irrigatiewater. Vandaar ook de veelvoud aan factoren die meespelen in het watermanagement op een glastuinbouw (GTB)-bedrijf. Door al die verschillende waterstromen is integraal watermanagement heden ten dage een vereiste.

Van der Ende Group heeft daarom het tuinbouwwaterketenmodel ontwikkeld, dat de gehele keten van het ingangswater tot en met het behandelen van lozingswater omvat. Het model bestaat uit een beschikbaarheidsstrategie, een hergebruikstrategie en een lozingsstrategie.

De beschikbaarheidsstrategie gaat in op de verschillende vormen van ingangswater, waarbij regenwater vaak de primaire waterbron is. Door klimaatverandering is de beschikbaarheid van regenwater echter niet constant, wat vraagt om een secundaire waterbron om altijd voldoende irrigatiewater beschikbaar te hebben.

De hergebruikstrategie gaat in op het hergebruiken van drainwater. Door drainwater zoveel mogelijk te hergebruiken, kan bespaard worden op water en op nutriënten die nog aanwezig zijn in het water, maar is het hygiëne-aspect van groot belang.

De lozingsstrategie gaat in op de lozingen van water, waarbij lokale wetgeving vaak restricties oplegt. Door continu hergebruik van drainwater vindt er ophoping plaats van verschillende elementen, waaronder natrium. Wanneer het drainwater niet meer van voldoende kwaliteit is om hergebruikt te worden, wordt het vaak geloosd.

Het whitepaper van Van der Ende Group biedt een analyse van het watermanagement in de glastuinbouwsector en biedt mogelijke oplossingen voor de uitdaging. Het whitepaper is te vinden op deze website: Watermanagement in de glastuinbouw en de uitdagingen.

Voor meer informatie:
Van der Ende Group
[email protected]
www.vanderendegroup.nl

Publicatiedatum: