Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU exporteert voor 100,6 mln euro aan orchideeën- en tulpenbollen

In 2022 exporteerde de EU voor in totaal 100,6 mln euro aan orchideeën, hyacinten, narcissen en tulpenbollen, terwijl de invoer slechts 30,9 mln euro bedroeg.

Van alle EU-landen was Nederland alleen al verantwoordelijk voor 81% van de uitvoer van die bollen (82 mln euro). De andere grote exporteurs hadden een aandeel van minder dan 10% in de totale uitvoer: Litouwen (7%; overeenkomend met 6,7 mln euro), Polen (5%; 4,8 mln euro), Denemarken (2%; 2,1 mln euro) en Letland (2% 2,0 mln euro).

Uit gegevens blijkt dat de meeste orchideeën, hyacinten, narcissen en tulpenbollen naar Europees grondgebied worden uitgevoerd. Zwitserland is de belangrijkste partner van de EU voor dit product en voert voor 31,3 mln euro (31% van het totaal) in. Dit EVA-land wordt gevolgd door het VK (21,4 mln euro, 21%), Noorwegen (11,5 mln euro, 11%), Rusland (9,4 mln euro, 9%) en Oekraïne (5,5 mln euro, 5%).

De EU voert ook voor 20,9 mln euro aan andere bollen, knollen, wortelstokken, bollen en wortelstokken in groei of bloei uit, waarbij Nederland ook in deze categorie de belangrijkste exporteur is (10,5 mln euro; 50% van het totaal).

Bron: ec.europa.eu

Publicatiedatum: