Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoever staat het met de 100 dagen seizoenarbeid Vlaanderen?

Op woensdag 30 maart was er een vergadering van het paritair comité Tuinbouw en Landbouw. Ter gelegenheid daarvan heeft de Boerenbond er samen met de vakbonden op aangedrongen bij de regering dat de overeenkomst inzake de seizoenregeling 2023 in werking zou treden per 1 april 2023. Dit vanwege de rechtszekerheid voor bedrijven die hun planning voor dit jaar moeten kunnen maken. Hieronder geeft Boerenbond een update op 4 april.

Ook seizoenswerknemers die naar België komen, wensen duidelijkheid in verband met het aantal dagen dat zij dit jaar kunnen werken. De Boerenbond heeft via het paritair comité gevraagd of de regering direct na de paasvakantie een beslissing kan nemen zodat de volgende drie onderdelen van het akkoord, op 1 april 2023 in werking kunnen treden:

  • De 100 dagen seizoenarbeid in alle productiesectoren van de tuinbouw én de 50 dagen in de landbouw (alsook de 100 halve dagen voor de melkveehouderij);
  • De compensatie door de overheid van de optrekking van het loon voor seizoenarbeid tot op het niveau van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) van 12,11 euro via de niet doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor de groente- en fruitteelt. Daarnaast is er de verlaging van het forfaitair dagloon voor berekening van de sociale bijdragen voor de landbouw, de bloemisterij en de fruitteelt;
  • De optrekking van het loon van seizoenarbeid tot het loon van de eerste categorie van vaste arbeid. Dit laatste onderdeel zal worden uitgevoerd door een cao van de sociale partners als de twee hierboven vermelde beslissingen genomen worden.

De Boerenbond heeft erop gewezen dat de drie maatregelen één en ondeelbaar zijn. Volgens de Boerenbond is het onmogelijk dat één van de onderdelen als alleenstaande beslissing zou worden uitgevoerd. Daarnaast heeft de Bond eerder gemeld dat omwille van de sociale zekerheid, de gemaakte afspraken moeten ingaan bij de start van een kwartaal. De Bond gaat ervan uit dat 1 april haalbaar is omdat in veel sectoren de seizoensarbeid op gang komt. 

Wat betekent dit concreet?
De Boerenbond wijst erop dat in de tuinbouw op dit ogenblik 65 dagen gelden en in de landbouw 30 dagen seizoensarbeid. Om een hoger aantal dagen te kunnen toepassen, moet de regering het sociaal akkoord bekrachtigen.

Wanneer in sommige gevallen de plukkaart vol is, kan aan de werknemers een contract van bepaalde duur van maximaal 6 weken worden gegeven. Als nadien de 100 dagen van toepassing worden, kunnen nog 35 dagen seizoenarbeid worden voorzien. In dit geval is immers de 180 dagenregel niet van toepassing. De Boerenbond begrijpt dat dit voor werkgevers niet eenvoudig is en dringt bij de regering aan op een snelle beslissing. Het gaat om een akkoord waardoor de 100 dagen seizoenarbeid zou gelden in lengte van jaren. 

Bron: Boerenbond 

Publicatiedatum: