Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dubbele spuitboom voor zowel irrigatie als gewasbescherming

Tholen - Een spuitboom wordt in de kas gebruikt om de volgende twee redenen. Ten eerste om water te geven en ten tweede voor gewasbescherming. Met de opkomst van biologische middelen is het spuiten in de kas arbeidsintensiever geworden: men moet middelen vaker toedienen. Voeg daarbij de afnemende specialistische kennis, en de teler zal op zoek moeten naar alternatieven in de automatisering. Bij Hortimec heeft men daarvoor een oplossing: een dubbele spuitboom, die gebruikt kan worden voor zowel irrigatie als voor toedienen van middelen. Hendrik Mast, directeur van Hortimec, vertelt er meer over.


Hendrik Mast bij FNK Youngplants voor hun spuitboom 

Hendrik: “Wij leveren een systeem waarbij elke kap z’n eigen robot met spuitbomen heeft. Daardoor hoef je de robot niet steeds van kap naar kap te verplaatsen, en ook heb je veel minder drukverlies, omdat de slang vast in de kap hangt en niet in een haspel.”

Waterbesparing
Een voordeel van de spuitbomen, die alleen worden gebruikt bij de opkweek van jonge planten (waar lichtverlies door de spuitboom niet relevant is), is naast het arbeidsaspect dat er meer water mee wordt bespaard. “Normaal geef je zoveel water dat alles continu onder staat, maar met een spuitboom geef je de planten precies genoeg water, nooit te veel. Zo voorkom je verspilling,” legt Hendrik uit.

“Alle plantjes krijgen op die manier ook gelijke hoeveelheid water. Je geeft elke dag een beetje, en je voorkomt dat de planten in het midden te veel water krijgen of dat je ‘droge randjes’ krijgt. Daardoor hoef je minder te sorteren, en je kan de opkomst beter voorspellen.”



UV-C, camera's en nevelaars 
Een spuitboom doet meer dan alleen water en middelen toedienen. Het is namelijk ook mogelijk om UV-C lampen op te hangen aan de bomen, die kunnen helpen bij het bestrijden van meeldauw en andere plagen. “Om de meeldauw te bestrijden, moeten die lampen een paar uur na zonsondergang aan, en een paar uur voor zonsopgang. Die functies kunnen wij programmeren, en met een app kunnen de spuitbomen worden bediend”, vertelt Hendrik.

De bomen kunnen ook uitkomst bieden voor telers die met camera’s aan de slag willen om plagen op te sporen, maar geen drone-systeem kunnen aanleggen in de kas. In dat geval kan men camera’s aan de spuitbomen hangen, die ‘droog’ heen en weer kunnen om plagen op te sporen. “Je kan er dus van alles opzetten, ook nevelaars, om te koelen.”

Eigen opkweek 
Zoals beschreven worden de spuitbomen veel gebruikt in de opkweek van jonge planten. In het buitenland is het al gemeengoed om naast productie ook de opkweek in eigen huis te hebben, maar ook in Nederland gebeurt dat steeds meer. Hendrik ziet dus mogelijkheden voor de bomen van Hortimex, die bovendien in zowel breedte als lengte instelbaar zijn; men kan per zone of vak sturen. “Dat is prettig voor de opkweker, omdat telers steeds vaker specifieke wensen hebben.” 

Voor meer informatie:
Hendrik Mast
Hortimec
tel: +31 (0)6 2043 7342
info@hortimec.com 
www.spuitboom.nl
www.hortimec.com