Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Harde wind goed voor negatieve stroomprijzen en stabiele gasprijs

Het gaat weer hard waaien vandaag en morgen. Dat betekent opnieuw uren met een negatieve stroomprijs. De daling van TTF-gasprijs is deze week gestagneerd. Donderdag zat er weer een piekje in de prijs. In deze nieuwe crisisupdate aan het eind van week 12 zetten we, onder meer aan de hand van de wekelijkse update van AgroEnergy, de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract schoot donderdag op de Title Transfer Facility weer een stukje omhoog tot 43 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Martien Visser, als hoogleraar bij Hanzehogeschool gespecialiseerd in de energietransitie en daarnaast werkzaam bij Gasunie, wijst op aanstaande negatieve uren voor de stroomprijs. Sowieso ligt de stroomprijs in Nederland ten opzichte van andere Europese landen het laagst van allemaal vandaag tussen 10 en 17 uur. Telers met mogelijkheden voor energieopslag (batterijen) of belichting kunnen mogelijk profiteren, bijvoorbeeld door in het geval van lampen als er toch grijze luchten zijn de planten wat extra licht te bezorgen.

De al hele week harde wind heeft de gasprijzen doen dalen, zo stipt AgroEnergy in haar weekupdate aan. Daar waar de wind voor elektriciteitsopwekking zorgt, eventueel nog geholpen door de voorjaarszon, daar hoeven de kolen- en gascentrales minder hard te draaien. Ondertussen zorgt de stormachtige wind ook voor lage EPEX-elektriciteitsprijzen. Hoe die 'groene' opwek eruitziet, brengt energieopwek.nl voor Nederland in kaart.

In de weekupdate schrijft AgroEnergy dat 'de onbalansprijzen al de hele week onrustig' zijn en dat ze 'veelal kortdurend bewegen tussen -100 en 300 €/MWh.' "Ondanks dit was het balanceren blijkbaar niet heel moeilijk, want het aantal kwartieren met tweezijdig regelen beleef beperkt tot 4 – 10 kwartieren per dag en Tennet heeft geen noodvermogen hoeven afroepen afgelopen week."

Begin volgende week volgt een kleine koudeprik, dus echt voorjaar is het zeker nog niet. Desondanks is de verwachting niet dat de gasprijs er echt op reageert, vooral dankzij de harde wind. Bij AgroEnergy voorspellen ze: "Pas als het voorjaar doorbreekt, is weer een daling van meerderen centen/m3 in een week mogelijk. De prijzen voor de tijdvakken in het zomerhalfjaar zullen komende dagen net boven de daggasprijs blijven, en midden volgende week met hogere gasvraag er wat onder terechtkomen." Lees hier de hele update. 

Netbeheerder Liander waarschuwt nog maar eens voor krapte op het elektriciteitsnet, deze keer specifiek ook voor woonwijken. Om woningeigenaren zoveel mogelijk te helpen, gaat Liander hen, ondanks een overbelast net, waar mogelijk toch aansluiten door het net tijdelijk extra te belasten. "Hierdoor kunnen er, tot het moment dat het net is uitgebreid, wel meer spanningsproblemen ontstaan." 

De Autoriteit Consument en Markt houdt de energieleveranciers met argusogen in de gaten. Boeken zij onevenredig hoge winsten door de energiecrisis? "Rendement warmteleveranciers 2022 niet gestegen, ondanks hoger maximumtarief", meldt de ACM donderdag

Het gemiddelde financiële rendement van warmteleveranciers is gedaald van 5% in 2021 naar ca. 2,7% in 2022. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door de hoge energieprijzen en een daling in het verbruik. Dit blijkt uit de Rendementsmonitor warmteleveranciers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM heeft leveranciers bij het vaststellen van de tarieven voor 2022 opgeroepen geen misbruik te maken van de hoge maximumtarieven.

Het ministerie van Economische Zaken heeft nieuwe updates over gas en olie gepubliceerd, zie hieronder de dashboards.


Klik hier door naar de hele olie-update 


Klik hier door naar de hele gas-update