Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haalbaarheidsstudie zonne-energie op waterbassins gepresenteerd

Drijvende zonnepanelen op waterbassins bij tuinders: ze leveren een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de ambities uit de Regionale Energiestrategie (RES). Met pilotprojecten is onderzocht welke (on)mogelijkheden er zijn voor opschaling.

De inzichten van deze haalbaarheidsstudie zijn gepresenteerd bij tuinder Walter Grootscholten, die sinds kort 432 drijvende zonnepanelen op het waterbassin heeft liggen, zo valt te lezen op de website van de RES Rotterdam Den Haag.

Vier pilotprojecten om van te leren
De haalbaarheidsstudie is onderdeel van de ‘Versnellingsaanpak zonne-energie op waterbassins’. In de eerste fase van deze aanpak zijn aan de hand van vier pilotprojecten in de energieregio RES Rotterdam Den Haag belangrijke inzichten opgedaan over de financiële, technische en juridische haalbaarheid van de projecten. Deze inzichten zijn nu gepubliceerd als haalbaarheidsstudie.

De Versnellingsaanpak gaat nu naar fase 2; de opschaling naar tien investeringsbeslissingen voor projecten in 2023.

De belangrijkste inzichten van de haalbaarheidsstudie
Centraal stond de vraag welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn voor de opschaling van drijvende zonnepanelen op waterbassins. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de haalbaarheid van zonne-energie op waterbassins. Deze verschillen per locatie. De belangrijkste factoren zijn:  

  • Recentelijk vernieuwd folie van het waterbassin: als het folie recentelijk vernieuwd is kunnen de zonnepanelen 15 tot 25 jaar blijven liggen.
  • Waterbassin in de nabijheid van de hoofdaansluiting: de bekabeling die nodig is tot aan de hoofdaansluiting is relatief duur. Een afstand van maximaal 150 meter is wenselijk.
  • Onbenutte capaciteit op de hoofdaansluiting: veel tuinders hebben een grotere aansluiting dan ze in de praktijk gebruiken. Deze kan gebruikt worden voor opgewekte zonne-energie.
  • Middelgrote tot grote waterbassins: een drijvend systeem is ongeveer 30% tot 50% duurder dan zon op dak. Daarom is een waterbassin groter dan 2.000 m2 wenselijk om de meerkosten terug te kunnen verdienen.

Met het inzicht in bovenstaande factoren kan in beeld worden gebracht waar de meest kansrijke locaties zich bevinden waar snel op geschakeld kan worden. Voor locaties die positief scoren op bovenstaande factoren zijn drijvende zonnepanelen financieel aantrekkelijk.  

Samenwerken om te versnellen 
Het startschot voor de Versnellingsaanpak werd gegeven op 11 maart 2022. Gemeenten Westland, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Brielle en Westvoorne (inmiddels Voorne-aan-Zee) hebben samen met Greenport West-Holland en Energie Samen Zuid-Holland het initiatief genomen om invulling te geven aan ambities uit de RES Rotterdam Den Haag en het Energie Akkoord Greenport West-Holland. De Versnellingsaanpak moet leiden tot 89 GWh zonne-energie op waterbassins in 2030 en draagt daarmee bij aan de totale ambitie van 2,8 – 3,2 TWh duurzame energie in de RES regio.  

Lokaal eigendom
Tuinders kunnen hun waterbassin ter beschikking stellen aan een lokale energiecoöperatie. Dit helpt bij aan het waarmaken van 50% lokaal eigendom bij duurzame energieprojecten. Dit past bij de afspraken uit het Klimaatakkoord en draagt bij aan de doelstellingen van de RES. Leden van een lokale energiecoöperatie kunnen hierdoor investeren in duurzame energie en ervan profiteren zodat een win-win situatie ontstaat. 

Start van de opschalingsfase 
De Versnellingsaanpak gaat nu naar fase 2; de opschaling naar tien investeringsbeslissingen voor projecten in 2023. Fase 3 is de uitrol van zonne-energie op waterbassins waarbij in de periode 2024-2030 ongeveer driehonderd projecten gerealiseerd moeten worden in de regio. Dat is een grote uitdaging, maar daar wordt samen aan gewerkt om dat te realiseren.

Bron: Energiestrategie regio Rotterdam Den Haag 

Publicatiedatum: