Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

TEK-regeling open vanaf vandaag

Energie-intensieve mkb’ers kunnen Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aanvragen van 21 maart 09.00 uur tot en met 2 oktober 2023 17.00 uur. De regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

RVO verwacht vooral de eerste dagen veel aanvragen, zo waarschuwt Glastuinbouw Nederland. Daarom het advies aan ondernemers om niet meteen op de openingsdag hun aanvraag te doen.

Ruim 1.400 geïnteresseerden keken dinsdag 14 maart naar het webinar over TEK. Daarin werd ingegaan op de belangrijkste voorwaarden, werd het aanvraagproces doorgelopen en beantwoordde RVO vragen. Terugkijken kan op elk moment via deze link.

Voorschotpercentage TEK verlaagd naar 35%
Het voorschotpercentage voor de TEK is verlaagd naar 35%. Hiermee wil de overheid voorkomen dat een te hoog voorschot wordt uitgekeerd met als mogelijk gevolg dat ondernemers bij sterk dalende energieprijzen volgend jaar veel geld moeten terugbetalen. Het Centraal Planbureau heeft ramingen van energieprijzen voor 2023 afgegeven en verwacht dalende energieprijzen.

Het gekozen percentage sluit daar op aan en lijkt voor nu het meest passend, schrijft Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland. "Niemand kan voorspellen wat de energieprijzen de komende periode gaan doen. Dit blijft een onzekere factor. Dit kan betekenen dat, afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen, het gekozen percentage achteraf te hoog of te laag zal blijken te zijn." 

Beoordelen van de aanvragen 
Voor de start van de eerste beoordelingen van TEK-aanvragen heeft RVO enige opstarttijd nodig, zo’n drie weken. Aanvragen worden deels automatisch beoordeeld op basis van een computermodel dat de eerste weken moet worden gevoed met realtime data. De snelheid van het verwerken en beoordelen van aanvragen gaat daarna aanmerkelijk sneller.

RVO wacht nog op goedkeuring van de regeling door de Europese Commissie (EC). Vooruitlopend daarop worden aanvragen alvast in behandeling genomen. Maar zonder goedkeuring nog niet worden overgegaan tot betalingen aan ondernemers. Goedkeuring wordt op korte termijn verwacht.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de TEK-regeling uit in opdracht van het ministerie van EZK. Op de website rvo.nl kunnen aanvragen worden gedaan en is meer informatie te vinden over de regeling. Voor informatie en persoonlijk advies kunnen ondernemers ook terecht bij het Energieloket van de Kamer van Koophandel op kvk.nl/energieloket.

Bron: Glastuinbouw Nederland / Ministerie Economische Zaken en Klimaat

Publicatiedatum: