Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie beschikbaar om extra water te infiltreren in een glastuinbouwbedrijf

Het is mogelijk om als landbouwer via de VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) subsidies te ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdragen leveren aan de gemeenschap. Er zijn acht demonstratieprojecten opgestart om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI's verder kenbaar te maken onder de sector. Het demoproject GlaWInO focust hoofdzakelijk op infiltratiesystemen rond glastuinbouwbedrijven, zo deelt het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw in onderstaand bericht.

Het demoproject GlaWInO
GlaWInO staat voor ‘Glastuinbouw Water Infiltratie en opslag’. In GlaWInO worden de volgende taken opgenomen:

  • er wordt inzicht verworven welke infiltratietechnieken er bestaan en wat hun toepasbaarheid is op glastuinbouwbedrijven;
  • er wordt bekeken of peilmetingen van het water in het bassin kunnen helpen om concreet zicht te hebben op de huidige en toekomstige beschikbare watervoorraad op het bedrijf;
  • het WADITO-model wordt uitgebreid voor het berekenen van de optimale wateropslag en de ideale dimensionering van het infiltratiesysteem. In dit model wordt berekent wat de optimale balans is tussen het waterverbruik en - opslag op een glastuinbouwbedrijf. Op die manier kan de optimale grootte van de watervoorraad worden gedimensioneerd;
  • tenslotte wordt de verzamelde informatie binnen de sector middels bedrijfsbegeleidingen en demonstratiemomenten verspreid

Het is mogelijk om als landbouwer (100%) financiële ondersteuning te krijgen voor investeringen zoals infiltratiesystemen (bovengronds en ondergronds) omdat deze op de nieuwe NPI- lijst staan. 

Wat er al gedaan werd
In eerste instantie werd vanuit het project informatie verzameld rond verschillende infiltratiesystemen. Deze informatie werd gebundeld in handige fiches, die in de volgende nieuwsbrieven gepubliceerd wordt. Daarnaast werd het WADITO-model uitgebreid dat kan helpen bij de optimale dimensionering van het infiltratiesysteem om aanbevelingen te doen rond de ideale omvang van je watervoorraad. Dit op basis van het beschikbare dakoppervlak en het watergebruik. 

Op deze manier kan het waterbeheer binnen organisaties verduurzaamd worden. Overtollig hemelwater, dat niet hergebruikt kan worden, wordt geïnfiltreerd om zo de grondwatertafel aan te vullen ten opzichte van een versnelde afvoer richting zee. 

De mogelijkheden
Het is mogelijk om specifieke bedrijfsbegeleiding te ontvangen van de partners van het project. Tijdens deze bedrijfsbegeleiding komt een specialist ter plaatse in de betreffende organisatie en wordt informatie verzameld zoals: dakoppervlak, teelt, waterverbruik, beschikbare waterbassins, locaties voor waterinfiltratie, bodemtype en infiltratiecapaciteit. Op basis van deze informatie wordt bekeken welke infiltratiesystemen interessant zijn voor de specifieke bedrijfssituatie. Wanneer besloten wordt tot uitvoering, dan is er de mogelijkheid tot hulp bij het aanvragen van de VLIF-NPI. Op die manier kan het infiltratiesysteem mogelijk volledig worden terugbetaald. 

Tenslotte worden op basis van de bedrijfsbegeleidingen en andere input die wordt verzameld, enkele demonstratiemomenten georganiseerd om de ervaringen en kennis te verspreiden. 

Bron: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG)

Publicatiedatum: