Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vitaal water beter voor plant: "We hebben geleerd genoegen te nemen met minder"

Tholen - Eerst water, de rest komt later. Dat gezegde zou goed passen bij Acqua Universo, leverancier van waterbehandelings-apparatuur uit Schipluiden. Het bedrijf is gespecialiseerd in water 'vitaliseren'. Ineke Moerman legt hieronder uit wat vitaal water is en wat het voor gewassen doet.

"In Nederland hebben we een privilege; we kunnen water drinken uit de kraan. Het water dat wij drinken is echter sterk 'bewerkt' om tot drinkwater te komen." Dat komt volgens haar omdat bij elke bewerking een product, en ook water, verder van de oorsprong af raakt.

"Drinkwater voor huishoudelijk gebruikt doorloopt een proces waarbij het blootstaat aan niet-natuurlijk factoren. Dit geldt ook voor gietwater dat in de tuinbouw wordt gebruikt. Water wordt door leidingen geperst, staat bloot aan UV, doorloopt osmose, wordt gefiltreerd en gaat door pompen. Allemaal bewerkingsstappen', stelt Ineke.

Het komt erop neer dat water in civiele systemen blootstaat aan andere omstandigheden dan in de natuur. "Dit heeft een aantoonbaar effect op water, waardoor het minder vitaal is. Dat wil zeggen: een lagere biologische beschikbaarheid heeft mindere oplosbaarheid."  

Betere communicatie in plantprocessen
Acqua Universo heeft een technologie om bewerkt water te herstellen. "Zodat het weer vitaal wordt." Met speciale apparatuur stemt Acqua Universo het productieproces af met specifieke harmonische elektromagnetische frequenties. “Door de eigenschappen van water reageert het op onze frequenties en verandert hierdoor van een staat van de-coherentie naar coherentie oftewel samenhang. Hierdoor wordt het bewerkte water, wat geen staat van samenhang heeft, getransformeerd naar een staat van samenhang en is het water weer vitaal."

Foto rechts: De vitaliser voor de glastuinbouw wordt op maat aangeleverd afhankelijk van de doorstroomsnelheid van de buis die het water aanvoert naar de kas. 

Vitaal water is intern coherent en geometrisch gestructureerd. Onder een microscoop is dat te zien. "De hoeveelheid en verdeling van mineralen in het water is anders. Vitaal water ondersteunt de stromen van energie en informatie, het geleidt signalen en vergemakkelijkt de communicatie in levende wezens." Waaronder ook planten, zo blijkt uit onderzoek.

Praktijkonderzoek
Het speciale water heeft positieve effecten op gewasgroei, zo is onderzoeken gebleken. Een wondermiddel, dat is het echter ook niet. "We hebben geleerd genoegen te nemen met minder, bewerkt water", stelt Ineke.

Zij wijst op resultaten uit de praktijk. Onder meer over wortelontwikkeling in steenwolsubstraat bij de opkweek van vruchtgroenten en kiemsnelheid. De wortelontwikkeling bij gebruik van gevitaliseerd water is beter en de kiemsnelheid hoger. “Dit is in meerdere jaren gedurende vier seizoenen gemonitord”, geeft Ineke aan.

Wat opviel in de proef bij Beekenkamp in Maasdijk was dat het uitgangsmateriaal in de opkweek uniformer qua lengte en breedte werd en bij de opkweek van de tomaten op steenwol viel op dat de niet met vitaal water behandelde planten meer elementen in de voedingsoplossing lieten zitten dan de vitale planten. “Rekening houdende met de EC blijven de meeste elementen in verhouding”, zo laat Ineke zien. “Wanneer door middel van vitaal water de voedingsstoffen beter opgenomen worden zie je een verandering in de samenstelling van EC in het water.”

In de afgelopen weken is er in World Horti Center door studenten een proef uitgezet met sla op water, waarbij vitaal en niet vitaal water gebruikt wordt. “Er is interesse in de mogelijkheden van en met water aanwezig.”

Betere opname door plant
Bij het vitaliseren van water verandert de manier waarop watermoleculen interactie met elkaar en met elektromagnetische velden hebben, legt de waterspecialist uit. Dit vertaalt zich onder andere in een betere oplosbaarheid. "Meststoffen zullen niet langer geclusterd zijn en niet goed oplossen, maar fijn verdeeld zijn. Dit kunnen we op verschillende manieren meten, onder andere door microscopisch onderzoek, maar ook in veldproeven waar de voedingstoestand in de pot en mat onderzocht is."

Acqua Universo ziet hierdoor mogelijkheden voor telers om gebruik van meststoffen en ook in wateroplosbare gewasbeschermings-middelen te verminderen. Dat komt omdat gewassen beter in staat zijn om de aanwezige stoffen uit het water te halen. 

Weerbaarheid
Het gewas dat meer elementen op neemt, is beter gevoed en sterker. Een sterkere plant is ook beter weerbaar tegen ziekten, plagen en klimaatstress. Een proef naar de omgang van tomatenplanten met het kasklimaat laat dat zien. Daar werd met vitaal water een hogere brix bij de vruchten behaald en ook een meeropbrengst. De met vitaal water behandelde planten waren beter in staat met warmte om te gaan. De bladtemperatuur bij het behandelde gewas ligt lager.

"Dit verschil wordt vooral door de koeling door de plant veroorzaakt. Het bladtemperatuurverschil tussen behandeling en controle is ca. 10 °Celsius. Het is dus zeer aannemelijk dat de huidmondjes van de behandelde plant op deze dag nog open stonden waardoor de plant in staat was om een deel van de warmte weg te koelen."

Ineke merkt dat er veel kennis over water is, maar dat het toch voor velen nog 'een onbekende vloeistof' is, met 'name op het gebied van wat handelingen doen met water en water reageert op de omgeving.'  "Men heeft het veel over goede voeding maar de rol van water wordt vaak overgeslagen. Uit water ontstaat alles. Met water kan er een verschil gemaakt worden." Acqua Universo probeert daar de tuinbouw, maar ook de thuisconsument en veeteeltindustrie van te doordringen.

Op het zelfde ogenblik is de watergift gestopt. De plant links is gevoed met vitaal water en houdt het een stuk langer uit. Proefresultaat uit 2012.

Voor meer informatie:
Ineke Moerman
Acqua Universo
[email protected] 
[email protected] 
www.acquauniverso.nl