Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jetten wil garanties geven aan initiatiefnemers

CO2-project Porthos mag niet vertragen

Minister Jetten van Klimaat en Energie wil een garantieregeling opzetten om voortgang van CO2-project Porthos mogelijk te maken. Via Porthos moet CO2 in de Noordzeebodem opgeslagen gaan worden. Stikstofperikelen remmen de ontwikkeling van het project. Jetten schrijft:

"Het wegvallen van de bouwvrijstelling veroorzaakt dusdanig significante financiĆ«le risico's voor de initiatiefnemers van het CCS-project Porthos (EBN, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam), dat zij zich genoodzaakt zien de finale investeringsbeslissing uit te stellen. Hierdoor loopt het project een vertraging op van mogelijk twee jaar. Vanwege de aanzienlijke bijdrage van Porthos aan de CO2-reductiedoelstelling voor 2030, namelijk 2,5 Mton CO2 per jaar, acht ik deze vertraging zeer onwenselijk. Om deze vertraging, en in het uiterste geval zelfs mogelijk afstel, te voorkomen, is het noodzakelijk dat Porthos de reeds ingezette aanbestedingsprocedures voortzet en contracten aangaat met leveranciers en aannemers." 

De initiatiefnemers hebben het rijk om een garantie verzocht. Jetten is voornemens die te geven. 


Het Porthosplan schematisch weergegeven 

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Publicatiedatum: