Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Elf nieuwe Excellence Roses certificaten uitgereikt

Op vrijdag 10 maart zijn bij Tuinbranche Nederland in Zeist de certificaten voor 11 nieuwe Excellence Roses uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de algemene ledenvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Ook werd Jeroen Coenders als nieuw bestuurslid benoemd en gaven sprekers hun visie op het Landbouwakkoord, de consumentenmarkt in 2025 en waardecreatie in de fruitsector.

Helma van der Louw, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen (KVBC), reikte de certificaten voor de 11 nieuwe Excellence Roses ten overstaan van ruim 30 aanwezigen uit. Helma lichtte toe dat Excellence Roses sterke en vooral gezonde rozen zijn. “Ze hebben driejarige keuringen op verschillende locaties in Nederland en België doorstaan. Gebruik dat in je voordeel bij de verkoop van de rozen”, adviseerde ze de kwekers en veredelaars die een certificaat in ontvangst mochten nemen.

Totaal 66 Excellence Roses
Als eerste gaf van der Louw het certificaat voor heesterroos Bijenweelde Roze aan Quercus Hanekamp, vertegenwoordiger van Tantau,. Daarna nam Patrick Wijnhoven namens Jan Spek Rozen die voor floribundaroos Sweet Romanza in ontvangst. Vervolgens was het de beurt aan twee rozen van samenwerkingsverband De Ruiter Innovations en Boot & Dart Boomkwekerijen; Hans de Ruiter en Margareth Hop kregen certificaten voor heesterroos Medal Amorina en rugosa-hybride White Valeda. Twee certificaten voor floribunda’s  Midsummersnow en Princesse Stéphanie Grande-Duchesse Héritière de Luxembourg gingen naar Martin Visser van Viva International. Tot slot was veredelaar Thomas Proll van Kordes Roses International naar Zeist gekomen om de certificaten voor de volgende vijf rozen in ontvangst te nemen: theehybriden Carmen Würth en Limona, floribunda’s Orangerie en Roseromantic en klimroos Peach Melba. Met de 11 nieuwe Excellence Roses komt het totaal op 66. Foto’s en beschrijvingen komen op de website van de KVBC.

Levendige discussie
Tijdens het huishoudelijke deel van de vergadering werd Jeroen Coenders van Rosa Mundo benoemd in het bestuur. Hij volgt Frank Coenders op die begin dit jaar uit het bestuur is getreden. “We zijn uitgegroeid tot een vereniging die ertoe doet, met teelt, veredeling en afzet”, gaf Frank in zijn dankwoordje aan. In het openbare gedeelte lichtte Gerrit Peeters namens de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen de kansen en knelpunten van het Landbouwakkoord toe, waarna Marc Luning van Tuinbranche Nederland inging op de consumentenmarkt in 2025 en de rol van duurzaamheid daarin. Claudia Schmitz-Hübsch vertelde vervolgens namens Roelofs Boomkwekerij over waardecreatie in de fruitsector en voorbeelden van marktintroducties. Bij de vertaling naar de rozensector leidde dit tot een levendige discussie.

De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel. Op dit moment zijn 37 ondernemers lid van de Cultuurgroep. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met [email protected] voor meer informatie.

bron: Anthos

Publicatiedatum: