Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterschappen vragen meer geld voor projecten met aquathermie

Vandaag, donderdag 9 maart, vindt in de Tweede Kamer het Commissiedebat Elektriciteitsnet, energie-infrastructuur & Regionale Energiestrategie (RES) plaats. In aanloop naar het debat van Kamerleden met de minister van Economische Zaken en Klimaat roepen de waterschappen op tot versnelling van aquathermieprojecten.

Uit onderzoek naar de techniek blijkt dat oppervlaktewater kan voorzien in een belangrijk deel van de vraag naar warmte en koelte. Maar aquathermie komt nu nog onvoldoende tot ontwikkeling. Dat komt vooral door de rol en manier van financiering van Rijkswaterstaat en de waterschappen, stellen de waterschappen. Door de aard van aquathermieprojecten is het vaak niet mogelijk om ze te betalen uit de waterschapsbelastingen. De waterschappen dienden inbreng voor het debat in.

De waterschappen willen op korte termijn aanvullende financiering voor aquathermie. Ze vragen 2 miljoen per jaar voor een periode van 3 jaar. Zij wijzen erop dat juist aquathermieprojecten projecten zijn met weinig impact op de omgeving. En ze kunnen een bijdrage leveren aan de warmtetransitie en aan het ontlasten van de elektriciteitsnetten. 

In de glastuinbouw wordt aquathermie ook slechts mondjesmaat gebruikt. Bij Koppert Cress maakten ze al wel kennis met de techniek. Het leverde het bedrijf vorig jaar een prijs op.

Bron: Unie van Waterschappen

Publicatiedatum: