Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kazachstaanse delegatie overheidsfunctionarissen en investeerders bezoekt World Horti Center in Westland

Op 15 februari bezocht een grote delegatie van Kazachstaanse overheidsfunctionarissen en investeerders, onder leiding van de voorzitter van het Investeringscomité van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kazachstan, het World Horti Center in het Westland. Het bezoek had tot doel de relatie tussen Nederland en Kazachstan op het gebied van land- en tuinbouw te versterken en een platform te bieden voor besprekingen over diverse aspecten van investeren in Kazachstan en het uitbreiden van bedrijven.

De delegatie werd bij World Horti Center verwelkomd door Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bouke Arends, burgemeester van de gemeente Westland, Puck van Holsteijn, directeur World Horti Center, Frederik Vossenaar, speciaal gezant ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Mirjam Boekestijn, waarnemend directeur Dutch Greenhouse Delta.

Na de welkomstwoorden kregen zij een rondleiding door World Horti Center, het kennis- en innovatiecentrum van de voedings- en bloemenindustrie. Tijdens de rondleiding luisterden zij naar verschillende pitches over thema's als water- en energiebesparing en IT- en AI-oplossingen. De rondetafel die vervolgens plaatsvond ging over verschillende onderwerpen, waaronder gezondheidszorg, telecommunicatie, alternatieve energiebronnen, horti en landbouw, investeringsmogelijkheden en financiële instrumenten in Kazachstan. Niet minder dan drie memoranda voor samenwerking tussen Nederlandse en Kazachstaanse bedrijven werden ondertekend. Eén daarvan was tussen MJ-Tech en de Union of Greenhouses of Kazakhstan over samenwerking bij de uitvoering van een project voor de productie van irrigatie-technologie. Het bezoek werd afgesloten met ontmoetingen tussen Kazachstaanse en Nederlandse overheidsfunctionarissen en zakenlieden. Frederik Vossenaar, Speciaal Gezant Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verklaart: ‘Het bezoek illustreerde goed de interesse van onze partners om duurzame voedselproductie in Kazachstan te ontwikkelen. Om de samenwerking te versterken zal later dit jaar een landbouwconsulent worden aangesteld op onze ambassade in Astana.’

Strategische sector
Kazachstan toonde de afgelopen jaren grote belangstelling voor Nederlandse geavanceerde en hightech oplossingen om veilig voedsel te produceren. Diverse inkomende en uitgaande missies hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een uitgebreid relatienetwerk met overheden, investeerders en tuinbouw-ondernemers. Kazachstan is het 9e grootste land ter wereld en grenst aan Rusland, Kirgizië, Turkmenistan, Oezbekistan en China, wat toegang geeft tot belangrijke wereldmarkten. Kazachstan is een politiek, sociaal en economisch stabiel land met bijna 19 miljoen inwoners en een oppervlakte van 2,8 miljoen km². Het Agro-Industrieel Complex is een van de belangrijkste strategische sectoren van de Kazachse economie. Ongeveer 20% van de beroepsbevolking houdt zich bezig met landbouw en voedselproductie en 210 miljoen hectare land wordt gebruikt voor landbouw. De Kazachstaanse regering ondersteunt de ontwikkeling van de sector met diverse stimulansen en subsidies, een bedrijfsvriendelijk klimaat en bescherming van de rechten van investeerders. (bron: Ministerie van Landbouw van de Republiek Kazachstan).

Deelnemende organisaties
Het bezoek werd geïnitieerd en georganiseerd door de Ambassade van de Republiek Kazachstan in het Koninkrijk der Nederlanden, Kazakh Invest, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Centraal-Azië, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gemeente Westland, World Horti Center, en Dutch Greenhouse Delta.

De volgende Nederlandse en Kazachstaanse organisaties namen deel: Baiterek, BOAL Group, Dalsem, Investment Committee of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Kazakhstan, Hortilux Schréder, Kazakhstan Investment Development Fund, Koppert, KUBO, MJ-Tech, NAK Tuinbouw, Ridder, Rijk Zwaan, Royal Eijkelkamp, Signify, Svensson, Syngenta, Urenco, Van der Hoeven Horticultural Projects, VEON en Viscon Group.

bron: Dutch Greenhouse Delta

Publicatiedatum: