Nieuwbouw Marginpar officieel geopend

Tholen - Dé grote winst zit hem in de directe connectie met de veiling. Het nieuwe pand van Marginpar ligt op een steenworp afstand van het oude pand, maar de besparing op transportbewegingen is gigantisch. Daarnaast hoeft men nu niet zelf een buffer karren aan te houden, iets dat zo’n derde van de ruimte in beslag nam.


Michel Zaat, General Manager, en rechts Co-CEO Rob Koning verwelkomen relaties (foto hieronder) en heffen het glas op de nieuwbouw

Samen met genodigden hieven directie en medewerkers van Marginpar gisteren het glas op de officiële opening van de nieuwbouw in Aalsmeer. De producent/handelaar is een de grootste partijen in zomerbloemen vanuit Afrika en in enkele exclusieve productgroepen marktleider. Het pand beslaat ongeveer 9.000 m2 waarvan 4.000m2 koeling. Daarnaast is er in de kantoren een Flower Lab, een testruimte waarin de handel voortdurend wordt getest op kwaliteit.


Martijn van Gelderen, verantwoordelijk voor de kwaliteit, geeft een rondleiding


Vliegtuigplanten worden automatisch gelost en de koeling danwel verwerkingshal ingereden

Dit pand is ‘de brug tussen de kweker in Afrika en de bloemist en consument waar dan ook ter wereld’. Het merendeel van de bloemen is bestemd voor klanten in Europa en komt hier binnen, een kleiner deel (ongeveer een kwart) wordt rechtstreeks gevlogen naar klanten op andere continenten. Dagelijkse komen meerdere vrachten binnen; 2 of 3 keer per week komen er bloemen van de partnerfarms in Tanzania en Zimbabwe, vanuit Kenia en Ethiopië is dit dagelijks. Het werk gaat dan ook praktisch 24/7 door, men verwerkt op jaarbasis ruim 300 miljoen stelen van meer dan 100 verschillende variëteiten.


Een machine van Van der Poel ontstapelt de emmers en vult deze met water en voedingsstoffen. Medewerkers halen de bloemen uit de dozen en zetten deze op fust


De connectie met RFH


Blik in de koeling

In een openingswoordje uitte Rob zijn zorg over de al maar verdergaande schaalvergroting en verschraling van het assortiment. “De groten zijn ook afhankelijk van de kleinen, als we alleen nog maar de tien grootste productgroepen hebben zullen we de positie van draaischijf in de wereld niet lang vast kunnen houden. Met ons grote assortiment exclusieve zomerbloemen wil Marginpar hieraan bijdragen.”


Er zijn een tweetal putten aangebracht, die het ontstapelen van de platen een stuk makkelijker maakt


Zicht vanuit het kantoor op de werkvloer

De opening valt samen met het 35-jarig jubileum van het bedrijf. Marginpar werd in 1988 opgericht door de ouders van Rob. Zij zagen een markt in exclusieve zomerbloemen die hier niet, of in elk geval niet jaarrond verkrijgbaar waren. Begin 2000 ging men samenwerkingen met Richard Fernandes, die in Kenia woonde en zich niet, zoals veel collega-kwekers uit die tijd, op rozen wilde storten, maar het zocht in exclusiever product. In 2018 fuseerde hij zijn kwekerijen met Marginpar en sinds die tijd vormen Rob en Richard de tweekoppige directie van het bedrijf.


Het Flowerlab


Blik in het futurisch aandoende kantoor

In Afrika werken zo’n 4.000 mensen op de verschillende kwekerijen. Marginpar heeft 7 farms in Kenia en 3 farms in Ethiopië, in Tanzania en Zimbabwe produceren 6 farms exclusief voor Marginpar.


Buitenaanzicht. Links en rechts is (nog) open grond, links van de foto zit Waterdrinker met weer daarachter de gebouwen van de veiling

Voor meer informatie:
Marginpar
Sierteeltstraat 29
1431 GM Aalsmeer
Tel.:  +31 (0)20 4536407
mail@marginpar.com
www.marginpar.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven