Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Kempen Koudetechniek lanceert nieuwe module(s)

Besparen op energiekosten door koelinstallatie te sturen op EPEX prijzen

Tholen - “Wij merken dat klanten mogelijkheden zoeken om de energiekosten zo laag mogelijk te houden,” zegt Richard van Driel, Projectleider Automatisering bij Van Kempen Koudetechniek (VKKT). Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, realiseren, beheren en beheersen van gecontroleerde klimaatoplossingen. “Wij leveren onze klanten handvaten om dat te doen.” Richard geeft in het eerste nummer in 2023 van vakblad Primeur aan dat één van die handvaten het VK-EPEX product is.

VK-EPEX
VKKT signaleert dat waar het voorheen vooral belangrijk was om energiezuinig te werken, met een focus op het beperken van het gebruik van kilowattuur, nu de totale kosten van energie de hoofdrol spelen. Richard geeft aan dat dit vooral komt doordat de energiemarkt zo is veranderd. Hij ziet dat er momenteel steeds meer gebruik wordt gemaakt van zogenaamde EPEX – European Power Exchange; de Europese elektriciteitsbeurs - spotprijzen, waar de prijs van energie varieert. “De prijzen zijn een dag tevoren bekend en fluctueren per uur.”

Daardoor ontstaat de mogelijkheid om op energiekosten te sturen en dat heeft geleid tot de nieuwste loot aan de VKKT stam: VK-Epex. “Met onze kennis van de koelinstallatie kunnen wij automatisch ingrijpen op het gedrag van de koelinstallatie om zo veel mogelijk op de energiekosten te besparen ten opzichte van traditioneel koelen. Ons online platform – de VK-Cloud – geeft klanten inzicht in het energieverbruik en het gedrag van de koelinstallatie naar aanleiding van de VK-EPEX  sturing.”       

Bufferen
Bij het proces van VK-EPEX sturing wordt gestuurd op piek- en dalmomenten van de energieprijzen. Als voorbeeld noemt Richard een vriescel, waar kan worden gebufferd door bijvoorbeeld naar -24°C of nog dieper te koelen, als de energieprijs relatief laag is. “Van die buffer kan dan later gebruik gemaakt worden door de vriescel op bijvoorbeeld -17°C te zetten als de energieprijs hoog is. Daardoor kan de gebufferde vriescel een tijdje in rust blijven en hoeft in die periode geen dure elektriciteit te gebruiken.”

Daarbij staat voorop dat de koelcel goed blijft functioneren. Richard geeft aan dat bijvoorbeeld ook bespaard kan worden door de koelcel eenvoudig voor een bepaalde tijd uit te zetten. Daarvan is hij echter geen voorstander, omdat dan de kwaliteit van het te koelen product in het geding kan komen.

Peakshaving
Daarnaast signaleert VKKT dat veel van hun klanten te maken hebben met congesties op het elektriciteitsnetwerk waardoor het beschikbare elektrische vermogen vanuit het net beperkt is. “Vanuit het systeem kunnen we dan de installatie zo managen dat de gelijktijdigheid op het net geharmoniseerd wordt, waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van het beschikbare vermogen.”

Eén van de manieren om dat te doen is via load-shifting. “De energieverbruikers binnen één bedrijf proberen we zo op elkaar af te stemmen dat er geen overschrijdingen zijn van het gecontracteerd vermogen. Dus niet alle elektriciteitsgebruik tegelijk, maar wachten in een rij tot de toepassing aan de beurt is om energie te gebruiken.”

Hoewel hij ziet dat het energiegebruik van een bedrijfsvoering tot op zekere hoogte voorspelbaar is, voorziet het systeem om energiegebruik te harmoniseren in algoritmes die kunnen ingrijpen in de systemen als er afwijkende gebeurtenissen zijn.

Besparingspotentieel
Momenteel is een laatste testtraject van VK-Epex gaande en VKKT ziet op basis van diverse simulaties een besparingspotentieel in de kosten van tussen de 5 en de 15 procent. “Dat verschilt per dag omdat het energieprofiel dagelijks anders is en er zijn veel factoren die meespelen.”

Daarnaast heeft VKKT plannen om de software uit te breiden met VK Epex PV, dat het gebruik van koeling en door zonnepanelen gegenereerde stroom, optimaliseert. Richard legt uit dat ook deze toepassing zijn oorsprong vindt in de congesties op het elektriciteitsnetwerk. “Sommige bedrijven hebben heel veel zonnepanelen en kunnen in de zomer als ze veel stroom genereren niets daarvan terug leveren in het net, omdat er anders te veel energie is, waardoor zonnepanelen af en toe moeten worden uitgezet. Wij streven er juist naar om de energie die een bedrijf zelf opwekt, maximaal te gebruiken als het kan. We gaan de koelinstallaties sturen op Epex, maar ook op de nettoproductie van de zonnepanelen, zodat overtollige stroom zoveel mogelijk verwaard kan worden.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Richard van Driel
Van Kempen Koudetechniek
rd@vkkt.nl