Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belasting uitgesteld wegens corona? Denk aan stijgende invorderingsrente

Hebt u vanwege corona uitstel van betaling gekregen van de Belastingdienst, en maakt u gebruik van de speciale betalingsregeling? Dan kan het slim zijn om het vastgestelde betaalschema los te laten en uw openstaande schuld eerder af te lossen. Zo beperkt u de zogeheten invorderingsrente. Die stijgt de komende tijd namelijk flink. 

De door corona uitgestelde belasting mag u terugbetalen over een periode van vijf jaar, gerekend vanaf 1 oktober 2022. In sommige gevallen is zelfs verlenging van die termijn naar zeven jaar mogelijk. 

Invorderingsrente stijgt
Over die periode betaalt u wel invorderingsrente. Die geldt vanaf het verlopen van de betalingstermijn van de aanslag tot de dag dat u betaalt. Deze invorderingsrente was tijdelijk verlaagd, maar gaat nu in stappen weer omhoog naar het niveau van voor de coronapandemie: 4%. 

  • Per 1 januari 2023: 2%  
  • Per 1 juli 2023: 3%  
  • Per 1 januari 2024: 4% 

Flynth adviseert dan ook om te beoordelen of het voor u mogelijk en zinvol is om de uitgestelde belasting eerder af te betalen. U beperkt dan in ieder geval de te betalen invorderingsrente. 

Meer informatie
Ga voor meer informatie over het uitstel van betaling, de betalingsregeling en vergelijkbare regelingen en tegemoetkomingen in het kader van corona naar de speciale ‘coronapagina’ op de site van de Belastingdienst. 

Bron: Flynth 

Publicatiedatum: