Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Wassenaar, Royal FloraHolland

"Valentijnsdag zorgt voor dynamiek op de veilklok"

In onderstaande blog blikt Erik Wassenaar, veilingmeester rozen bij Royal FloraHolland in Aalsmeer, tevreden terug op de marktontwikkelingen van de klok over de afgelopen twee weken. “De prijzen waren gemiddeld prima.” Ook constateerde hij iets opvallends.

De eerste weken van januari 2023 zijn alweer bijna om en voor je het weet klopt Valentijn alweer aan de deur. Over het algemeen zijn de afgelopen week(en) goed verlopen. De prijzen waren gemiddeld prima, mede doordat de aantallen overall achterbleven. Voor de rozen geldt een goede en stabiele prijsvorming die zich heel rustig aan opmaakt naar aanstaande Valentijn. Wat ik verrassend vind, en zeer positief is, dat bij een aantal rozenkwekerijen de productie bóven die van vorig jaar ligt. De ‘zachte’ winter doet hierin veel goed, maar zéker ook de investeringen in led-belichting. 

De aanloop naar Valentijn tekent zich al behoorlijk af. Prijzen die goed tot zeer goed te noemen zijn en het aantal stuks wat dagelijks oploopt. De veilklok zal ook dit jaar weer prijzen laten zien die in de directe markt op voorhand lastig zijn vast te leggen. Dát is de dynamiek van de veilklok; welke dag zal dé Valentijn inkoopdag worden? Daarin heeft de veilklok áltijd gelijk. Zelf durf ik niet een specifieke dag te benoemen. Valentijn valt op een dinsdag wat inkooptechnisch niet de makkelijkste Valentijnsdag is..

Keniaanse rozen
In week twee van dit jaar was ik in Kenia om daar de productie en de kwaliteit te bekijken. Beide zagen er prima uit. Voor het mooie was het iets te koud voor het jaar. Daardoor groeien de rozen rustig, met als resultaat een intensere kleur en zwaarder van gewicht. Zoals bekend staan bepaalde ‘rode soorten’ op snee, dit is niets nieuws. Gezien het snij-stadium van de rozen in de kassen, is er dit jaar geen sprake van een ‘vroege flush’. Er wordt kort voor de transportdatum vanuit Kenia gesneden, niet veel anders dan anders.

Excessenbeleid
Ook niet nieuw is dat het excessenbeleid altijd van kracht is en geldt voor álle aanvoer. In deze weken vraagt het excessenbeleid extra tijd van de veilingmeesters. Door het beleid van afgelopen jaren zijn de aanvoerexcessen tot een minimum afgenomen. De spagaat waar de hele sector in zit, is dat er voor Valentijn wél veel (meer) bloemen nodig zijn. Hierin is het de balans zoeken wanneer aan te voeren en wanneer in te kopen. 

Het is en blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid om alle bloemen op een goede en kwalitatieve juiste manier bij de (Valentijn-)consument op tafel te krijgen, van zowel de kweker, transporteur, veiling(en), handel(laren) en detaillisten. Alleen met vereende krachten kunnen we de consument blijvend laten genieten van onze mooie producten, waar ze met grote regelmaat voor terug komen. 

Connect to grow
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok van welke bloem/plant dan ook? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.   

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
088 789 89 89
https://www.royalfloraholland.com/ 

Publicatiedatum: