Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chrysantenteler test biologische producten voor bodem: "Strakker wordt het niet"

De opa van Arjan is de kwekerij ooit gestart en nu heeft Arjan de dagelijkse leiding bij Dukker Chrysanten. Op 3,3 hectare worden, onder led, 9 rassen pluischrysanten geteeld bij de kweker.

Samen met Sander Vermeer, productmanager biostimulanten en technisch specialist bemesting bij Van Iperen, en Willem Piet van Pireco, vertelt Arjan in onderstaand verhaal vanuit Van Iperen over de inzet van de biologische producten van Pireco.

Door de hoge energieprijzen moest ook Arjan op zoek naar een alternatief voor stomen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Een gezonde bodem zorgt voor een weerbare plant die beter bestand is tegen bijvoorbeeld aaltjes. Arjan: “Ik was al geen grote fan van stomen. Naast het doden van de aaltjes en het onkruid, doodt stomen ook het nuttige bodemleven en dat is zonde.”

Sander Vermeer en Willem Piet opperden om Nemater en Stimuter te gebruiken van Pireco. Met de producten van Pireco had de technisch specialist reeds ervaring opgedaan bij enkele andere telers. Samen met Willem Piet werd een plan gemaakt voor een proef.

Proef
In 2021 is er gestart met deze proef in twee kappen. In eerste instantie met Nemater in granulaatvorm. Dat gaf niet direct het gewenste resultaat. Arjan waardeert de betrokkenheid van Sander en Willem tijdens het proces enorm. Ze keken nauwlettend mee en waar nodig werden er alternatieven geopperd. Sander: “In overleg besloten we om Nemater in vloeibare vorm in te gaan zetten en aanvullend Stimuter te gebruiken. Dat gaf resultaat in de vorm van meer (haar)wortels.”

Een weerbaardere plant kan beter tegen stress en is minder aantrekkelijk voor aaltjes. De grotere wortelpruik was al snel zichtbaar. Dit is in de chrysantenteelt belangrijk; de teeltcyclus is kort en een goede start is cruciaal. Dan sta je 1-0 voor. Bij een minder goede wortelgroei gaat het sneller mis tijdens de teelt.

Harde resultaten
Willem Piet legt uit: “Kruiden, algen en zeewieren zijn de belangrijkste bestanddelen van Nemater en Stimuter. Stimuter heeft een groter aandeel algen en zeewier dan Nemater. Nemater zorgt vooral voor een sterkere, weerbare plant terwijl Stimuter zich meer focust op de wortels en abiotische stress vermindert.”

Harde resultaten meten is bij de inzet van dit soort producten altijd lastiger dan bij de gangbare producten, maar Van Iperen ziet op de lange termijn een positief effect. Arjan: “We liepen zojuist een rondje door de kas en toen zagen we het verschil, ik zei tegen Sander en Willem: ‘Strakker wordt het niet.’”  

Bovendien wordt er geneigd om naar het gedeelte van de plant te kijken dat boven de grond groeit, maar er moet ook meer gekeken worden naar de bodem en de wortels. Dit is de essentie van een systeemaanpak: een weerbare bodem, een goede balans in de bemesting en een goed wortelgestel. Deze aanpak gaat hand in hand met een goede productie en kwaliteit.


Voor toepassen Nemater en Stimuter


Na toepassen Nemater en Stimuter

Als de energieprijzen zakken, blijft Arjan deze strategie volgen. In de toekomst wil hij nog meer aandacht gaan besteden aan de inzet van biologie in de gewasbescherming. De eerste stap in het weerbaar telen is volgens hem gezet. Die basis is super belangrijk. De inzet is een gezonde, robuuste en weerbare plant die conditioneel beter bestand is tegen stress en minder te lijden heeft van parasitaire aaltjes en andere plagen.

Elke teeltronde lijkt het weer iets beter te gaan. Arjan, Sander en Willem blijven met elkaar de systeemaanpak optimaliseren.

Voor meer informatie:
Van Iperen
info@iperen.com 
www.iperen.com 
 

Publicatiedatum: