Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Gasmarkt is ondoorzichtig"

De TTF-gasprijs ligt inmiddels weer boven de 60 €/MWh. De elektriciteitsprijzen stijgen op de dag met her en der wat winterse neerslag ook een stuk(je). Ten opzichte van voor de crisis liggen de prijzen nog altijd héél hoog, maar in verhouding met de laatste tijd liggen de prijzen nu 'relatief laag'. In deze crisisupdate meer hierover. 


De TTF-gasprijs voor februari 2023 t/m 18 januari. Donderdagochtend ligt de gasprijs om 10 uur boven de 62 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX-elektriciteitsprijs stijgt donderdag een stuk. De basisuren noteren op de day ahead-markt afgerond 146 euro per megawattuur. De piekuren noteren net geen 166 euro. Op de BELPEX-markt liggen de prijzen day ahead hoger. De basisuren noteren 187 euro en de piekuren liggen weer boven de 200 euro, op 207 euro om precies te zijn.

In een marktupdate wijzen energiespecialisten van energieleverancier Vattenfall erop dat, 'ondanks de sterk gedaalde termijnprijzen van gas, kolencentrales op dit moment nog steeds rendabeler zijn dan gascentrales voor de opwek van elektriciteit in 2023 en 2024. Daarnaast zijn de gasprijzen voor levering in de zomermaanden op dit moment ook hoger geprijsd dan de eerstkomende maanden. Dit komt mede door een risicopremie die in de handelsprijs is opgenomen vanwege de verwachte toenemende wereldwijde concurrentie in de vraag naar LNG.'

De LNG-infrastructuur in Noordwest-Europa wordt wel steeds beter, stipt men ook aan. Dinsdag 17 januari maakte RWE bekend dat de LNG-terminal in Brunsbuttel op 20 januari in gebruik wordt genomen. Dit is al de derde terminal die in Duitsland in bedrijf wordt genomen. Alle cijfers uit de Vattenfall-update zijn hier te bekijken. 

Op NPO Radio 1 waren Koen Haegens en Jilles van den Beukel gisteren te horen over de 'achtbaan die we gasmarkt noemen'. De centrale vraag: hoe kunnen we in de toekomst voorkomen dat een duister scenario van de afgelopen maanden ons weer boven het hoofd komt te gangen? Bekijk het item van het programma Spraakmakers hier. 

De Nederlandse overheid moet zich richten op de transitie van een economie die afhankelijk is van aardgas naar een duurzame economie. De naar verwachting structureel hoge gasprijzen maken deze onvermijdelijke transformatie van de economie nog urgenter. Dat schrijft waarnemend secretaris-generaal Gerdine Keijzer-Baldé van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in haar jaarlijkse nieuwjaarsartikel, dat is verschenen in de Economisch Statistische Berichten (ESB). Lees hier meer. 

Om de verdeling van het Nederlandse prijsplafond voor energie te berekenen, is vastgesteld hoeveel gas en stroom op iedere dag van het jaar onder het prijsplafond valt. In de winter wordt er meer energie verbruikt dan in de zomer. Daar is rekening mee gehouden. Wie benieuwd is naar hoe dan precies, kan hier cijfermatige uitleg vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vinden