Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprika en potplanten gecombineerd in Kas2030

Telers zoeken nieuwe wegen om hun bedrijven ondanks de hoge energiekosten in de benen te houden. Combinatieteelten zouden mogelijk perspectief kunnen bieden. Op verzoek van Kas als Energiebron verkent onderzoeker Frank Kempkes van Wageningen University & Research dit jaar de mogelijkheden van een korte paprikateelt in combinatie met eigen opkweek en groene potplanten. Hij licht de achtergrond en de eerste ervaringen toe in onderstaand artikel van Kas als Energiebron.

Energievraag en waardeontwikkeling
Samen met een begeleidingscommissie van telers, waaronder zaadteler Maikel van den Berg (MR Seeds) en potplantenteler Erik Persoon (Forever Plants), ontwierp Frank Kempkes een proef voor Kas2030, die is uitgerust met meerdere schermen, full LED en AVS-c met warmteterugwinning.

“Paprika is een energie-intensieve teelt, net zoals de meeste andere vruchtgroenten”, licht de onderzoeker toe. “Van voor- tot najaar kun je daar voor het grootste deel in voorzien met zonlicht en zonnewarmte. In de winter is het een heel ander verhaal. Het jonge gewas vraagt dan veel warmte, terwijl het zich traag ontwikkelt. Je moet dus energetisch en financieel veel investeren, terwijl er een beperkte waardevermeerdering tegenover staat. Je kunt je afvragen of het ook anders kan. Wij denken van wel. Het loslaten van een jaarrondteelt biedt kansen. Een praktische drempel kan zijn dat je het teeltsysteem telkens moet aanpassen. Daar mag niet te veel tijd en geld in gaan zitten.”

Paprika en groene potplanten
Het idee is om de paprikateelt te beperken tot het lichtrijke, warme deel van het jaar. Jonge planten ontwikkelen zich vanaf half maart sneller dan in de winter en komen dus vlotter in productie. Eind oktober dient het gewas plaats te maken voor een relatief kortcyclische teelt (nov-mrt) die minder licht nodig heeft (lager belichtingsniveau in combinatie met langer schermen) en door het intensievere schermen minder aanvullende warmte verlangt.

“Groene of bonte potplanten passen goed in dat plaatje”, aldus Kempkes. “Bovendien ben je daarmee behoorlijk flexibel ten aanzien van potmaten en kun je profiteren van de voorjaarspiek in de plantenverkoop. Wij hebben gekozen voor Monstera deliciosa en Ficus lyrata. Extra toegevoegde waarde en ruimtebenutting zijn misschien ook mogelijk met eigen opkweek van paprikaplanten in dezelfde teeltruimte. Dat kan ook bij een lagere temperatuur dan gebruikelijk, door de planten eerder te zaaien en ruimte te maken voor een langere opkweekduur.”

Lees hier meer bij Kas als Energiebron. 

 

Publicatiedatum: