Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel 'dikke verhalen' bij viering 50 jaar Tuinbouw Jongeren Westland

"Hé, lang niet gezien. Behalve die grijze haren lijk je nog sprekend." Afgelopen vrijdagavond stond Tuinbouw Jongeren Westland (TJW) stil bij haar vijftigjarig jubileum. In evenementenlocatie De Viersprong in 's-Gravenzande kwam een honderdtwintigtal, vooral (oud-)bestuurs-leden, bijeen voor een korte plenaire terugblik op het rijke verleden van de tuinbouwclub. Daarna was er volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje nog heel wat meer sterke verhalen op te halen.


Wouter Duijvestijn en Richard Bremmer

Richard Bremmer en Wouter Duijvestijn mochten de avond openen. Direct kwamen er 'dikke verhalen' van vroeger naar boven.


Tot diep in de zaal stond het goed vol. Er hadden zich zo'n honderddertig mensen aangemeld, netjes verdeeld over de afgelopen 50 jaar, waardoor er een gemixt publiek aanwezig was. Bekijk hier de fotoreportage.

Contributies ophalen
Bijvoorbeeld over een door de jongeren zelf geregeld gesprek met minister Brinkman in de tijd dat er sprake was van het uitplaatsen van Westlandse telers naar de Hoeksche Waard. Het werd 'een barre avond in Utrecht'. Mooie herinneringen, achteraf, hadden de mannen ook over het ophalen van de contributies. Dat ging, voordat er incasso's kwamen, gewoon middels een toer door heel het Westland langs de deuren bij leden. 


Kees Duijvestijn en Leo Zwinkels

Thema's van toen
Na een kort woordje van de huidige voorzitter, Jurrian van den Beukel, gingen Leo Zwinkels en Kees Duijvestijn zelfs helemaal terug naar de begintijd. Begin 1970 is de Jongeren Land- en Tuinbouw Bond (JLTB), zoals TJW toen heette, opgericht vanuit de verschillende jongerenorganisaties in de Westlandse dorpen. Veel onderwerpen van toen (energieprijzen, arbeid en milieu) zijn nog altijd actueel.

Het ging in het verhaal van Leo en Kees onder meer over de eerste 'inhoudelijke avond'. Een zestigtal tuinbouwjongeren kreeg verhalen van A.J. Schoppers en Jan Barten te horen. Met die avond werd de basis gelegd voor meer, waaronder later ook 'grote avonden' met onder meer de landbouwminister van toen, Van der Stee. Dankzij de vorming van de tuinbouwclub, begin jaren '90 omgedoopt in de Jongeren Westlandse Land- en Tuinbouw Organisatie (JWLTO) alvorens het Tuinbouw Jongeren Westland werd, is er met de jaren ook interesse ontstaan in belangenbehartiging, meenden beide oud-bestuursleden.


Alle bestuursleden stonden op een flipover. Dat nodigde uit om op zoek te gaan naar je eigen naam of die van vrienden. Aan het eind van de avond waren er ook nog wat correcties voor in het archief toegevoegd.

Wouter en Richard gingen daarna nog even de zaal in om her en der de microfoon nog bij de aanwezigen voor te houden. Dat leverde nog meer mooie verhalen op, waarover daarna nagepraat kon worden. Dat gebeurde ook volop. Het werd een 'heel best reünietje.' 

Halverwege de avond startte de DJ ook nog een Westland stukje muziek op

Bekijk hier de fotoreportage.