Elmar Nonkes, Veilingmeester Planten Aalsmeer

"2023 kent goed begin, maar wordt een lastig jaar"

Met alle hectiek van de feestdagen achter de rug, zit iedereen weer strak in het gareel om het normale ritme op te pakken. Veilingmeester Elmar Nonkes heeft alweer twee veilweken achter de rug. Onderstaande column is van zijn hand.

Ik kijk nog even terug naar december. Waar iedereen waarschijnlijk druk was met familiebezoek, kerstborrels, cadeaus kopen en oliebollen bakken, was het aan de klok (in ieder geval bij de bloeiende kamerplanten) rustig te noemen. Het blijven toch altijd bijzondere dagen, ook omdat je vaak niet precies weet wat je kunt verwachten aan de klok. Wel is het tussen Kerst en Oud en Nieuw qua aantallen altijd aflopend. Naarmate we richting het eind van het jaar kwamen, nam de druk op de prijs toe. Op zich vrij logisch, vrijwel iedereen doet natuurlijk kerstinkopen en laat dan vaker een plant of bos bloemen links liggen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen
Doordat de dagen rond Oud en Nieuw relatief gunstig voor de handel vielen, werd in week 1 ‘gewoon’ op maandag geveild. Qua prijsvorming viel dat niet tegen. Er waren op de klok veel ingelogde kopers en zij namen prima aantallen af. Alle kerstspullen maken plaats voor de bloemen en planten. ‘Kerstboom eruit, kamerplant erin’ is nog steeds een vast gegeven deze maand. Al voor kerst werd hiervoor reclame gemaakt bij tuincentra en bloemisten. Wel viel op, dat bij de bloeiende kamerplanten de aantallen uitbleven. Dit heeft ook te maken met het feit dat sommige kwekers ‘koud zijn gegaan’ of zelfs zijn gestopt met telen. Bij sommige productgroepen zorgde dit voor hoge prijzen. Bij de bloemen startte de eerste week van het jaar qua prijsvorming prima. De omzet blijft achter als gevolg van het lagere aanbod van bloemen. Zeer goed aan de prijs zijn de Chrysanten, Lisianthus en Gerbera, maar hier is dan ook veel lager aanbod van.

2023 wordt een spannend jaar, een jaar van uitdagingen voor de sector op gebied van energie, milieu, arbeid en imago. De aanvoer zal in het tweede kwartaal mogelijk hoger zijn dan rond de wintermaanden. Daarnaast is het vraagteken rond de energiekosten misschien nog wel groter dan vorig jaar en dat heeft zijn weerslag op sommige kwekers.

Beurzen
Ook dit jaar zijn er weer volop beurzen en bijeenkomsten. Zo trapten we deze week het jaar af met de Winter Fair in Aalsmeer. Dit was voor ons een mooie kans om te horen wat kwekers verwachten, en wat hun eigen planning is in 2023. Maar de Winter Fair is niet de enige beurs deze maand, want ook de IPM in Essen komt er weer aan. Deze is van 24 tot en met 27 januari.

Rest mij nog jullie een fantastisch 2023 te wensen, met een goede gezondheid, veel liefde en zakelijk succes. En veel bloemen en planten natuurlijk.

Connect to grow
Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok van welke bloem/plant dan ook? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven