Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het wonderlijke verhaal van de "Surreal Succulent" Semponium

In 2015 zag de eerste Semponium ooit, een kruising tussen een aeonium en een sempervivum, het licht. Een telg van deze met recht unieke kruising, de Semponium Destiny, werd dit jaar uitgeroepen tot RHS Plant of the Year, een bekroning op misschien wel het levenswerk van Daniel Michael. In onderstaande vertelt hij het wonderlijke verhaal van zijn ontdekking.


Daniel Michael met zijn Semponium Collection

Op de kliffen van het kleine eilandje Saint Michaels Mount, in het uiterste zuidwesten van Cornwall, blijken verschillende soorten succulenten goed te gedijen. Dat ontdekte de tuinman, Daniel Michael, die een bijzondere voorliefde voor de plantjes had en er bij wijze van hobby een steeds groter wordende collectie op na hield. Hij speurde de wereld af naar bijzondere soorten en stond ’s avonds steevast nog 3 of 4 uur in zijn kasje, totdat zich op goed moment een kleine ramp voltrok. “In 2009 hadden we een hele koude winter en vroor de helft van mijn collectie kapot. Dit was bijna het einde van geweest, ik stond op het punt de handdoek in de ring te gooien. Ik heb vier jonge kinderen en zo’n beetje al mijn geld en vrije tijd gingen eraan op. Als dat alles dan in een nacht zomaar te gronde kan gaan, nee, dat kon ik naar mijn gezin toe gewoon niet verantwoorden.”

Tenzij, zo bedacht hij zich, ik ze zelf ga veredelen en mijn planten beter tegen de kou kunnen. Hardier dus, zoals de Engelsen zeggen. “Ik zocht het vooral in de aeonium, deze planten zijn tamelijk sterk, en in 2012 had ik mijn eerste hybrid, de Aeonium Fenix Flame. Dit was een kruising tussen twee aenoium soorten, hij was winterhard tot -7 en had al bijzonder veel sierwaarde.”

Maar, zo vroeg hij zich af, zou het niet nog hardier kunnen? Zou de aeonium, om maar iets geks te noemen, kunnen worden gekruist met een écht winterharde sempervivum. “Dat heb ik twee jaar geprobeerd maar zonder succes. Het is sowieso een hele uitdaging om überhaupt een kruising te realiseren, want de aeoniums bloeien van april tot eind mei/begin juni en de sempervivums in juli en augustus. Om te kunnen kruizen moeten ze echter allebei bloeien, maar omdat we zo’n grote collectie hadden lukte dat tenslotte toch. Vervolgens heb ik er onwaarschijnlijk veel geprobeerd, honderden keren en avond aan avond, waarbij ook dan weer geldt dat van de honderd kruising er gemiddeld één is waarvan je denkt dat het wat zou kunnen worden. ‘Als ik die kleur in dat plantje zou krijgen, of die vorm daarin, dat zou gaaf zijn!’, maar pas in het derde jaar had ik mijn eerste succesjes en in 2015 tenslotte de eerste echte Semponiums.”

De wereld veroveren
As we speak heeft Daniel, die er ondertussen brood in was gaan zien en op goed moment zijn activiteiten onderbracht in een bedrijf met de toepasselijke naam Surreal Succulents, zes soorten beschikbaar (drie as we speak, serieuze aantallen van de andere drie volgen komend jaar). Deze worden merkrechtelijk beschermd en verder in de markt gezet door Plantipp, alwaar het team van Plantipp deze belangen van Daniel behartigt.


Kim en Peter van Rijssen, die nu op de kop af 1 jaar geleden Plantipp van hun vader hebben overgenomen

“In 2020 werden we door een Engelse relatie op de hoogte gesteld van het bestaan van Surreal Succulents en de Semponium”, vertelt accountmanager bij Plantipp Thijs Veldhuijzen. “Het betrof een kruising van een aeonium en een sempervivum, oftewel en intergenerische kruising. Toen wilden we er natuurlijk gelijk alles over horen. Mijn Collega Peter zocht contact, had een goede klik en vanaf toen kwam alles in een stroomversnelling.”

Surreal Succulents was al wel bekend bij de echte liefhebbers maar nog niet bij professionele kwekers wereldwijd. Tot die tijd zat er ook geen verkoop of marketing achter en was er ook geen serieuze (commerciële) vermeerdering in die zin dat Semponiums voor productie op schaal beschikbaar waren. Deze facetten zijn nu opgepakt door Plantipp en de vermeerdering is in handen van Veldhuijzen Sierteelt, een Nederlands bedrijf dat al gespecialiseerd was in de vermeerdering van de Sempervivum ChickCharms.


Thijs Veldhuijzen met de Semponium Destiny

Min of meer parallel hieraan loopt de erkenning van buitenaf. In 2021 won de Semponium Sienna de 3e plek bij de Chelsea Awards en dit jaar pakte de Semponium Destiny de 1e plaats. Deze awards zijn prestigieus en de vermelding getuigt in belangrijke mate van de potentie en uitstraling van het product.

“Het komend jaar gaan wij als Plantipp verdere stappen zetten om het product van de liefhebbers naar een breder publiek te brengen. Het is echt een droogtebestendige plant, het kan tegen extreme weersomstandigheden en zelfs zonder verzorging staat hij er, zowel binnen als buiten, na twee maanden nog even fris bij. We hebben er voor zowel Nederland en Zuid-Europa grote verwachtingen voor van?. In Nederland als terras- of indoorplant, en in Zuid Europa, waar je al veel meer succulenten ziet en de vraag naar droogtebestendige planten nog harder stijgt dan hier.”Enjoy them
Kwekers worden vanuit Veldhuijzen Sierteelt beleverd en vanaf 2023 zal uitgangsmateriaal van 3 Semponium rassen in commerciële aantallen beschikbaar zijn. Voor meer informatie kunnen mensen terecht bij Plantipp, hoewel Daniel zelf al wel een klein beetje teeltadvies wil meegeven. “Zorg voor zoveel mogelijk zon, een luchtig substraat en wordt het echt heet, laat de planten dan met rust. Ze gaan in een soort slaap, geef je ze dan water dan is dat juist een soort stress. Maar het allerbelangrijkste is: just enjoy them.”

 

Surreal Succulents
Daniel Michael
E: info@surrealsucculents.co.uk 
https://surrealsucculents.co.uk/

 

Plantipp B.V.
Thijs Veldhuijzen
Thijs@plantipp.eu
Tieme van den Haak
Tieme@plantipp.eu
www.plantipp.eu