Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa komt met vouchers voor agri- en foodondernemers die investeren in waterkwaliteit

Agri- en foodbedrijven die aan de slag willen met verbetering van waterkwaliteit, bijvoorbeeld in de strijd tegen verzilting, kunnen vanaf maart 2023 aanspraak maken op een flink bedrag aan vouchers. De voucherregeling in het kader van CircInWater kwam donderdag 8 december aan de orde tijdens de bijeenkomst ‘De rol van water in de voedselzekerheid’ bij Vertify in Zwaagdijk, waarvan Greenport Noord-Holland Noord hieronder verslag doet.

Tijdens een interactieve paneldiscussie werd aantal stellingen met deskundigen én het publiek besproken. Is er in de toekomst wel genoeg zoet water om onze gewassen te laten groeien? Waar liggen de prioriteiten en waar liggen kansen? Uit de sessie bleek dat het probleem van verzilting groter is dan verwacht. De verzilting breidt zich uit, al zijn de symptomen soms moeilijk te herkennen. Het lijkt vaak op verdroging.

Zeker in periodes van droogte is er niet voldoende zoet water om sloten door te spoelen en stijgt het zoutgehalte in rap tempo. Akkerbouwer Klaas Schenk, die namens het project Zoetwaterboeren zitting had in het panel: “Al binnen een paar dagen is het water te zout om mee te beregenen.” Experimenten met telen van zouttolerante gewassen verkeren pas in het beginstadium en leveren volgens Jos Tielen van de WUR geen oplossing op korte termijn.

Naast dagvoorzitter Jan Broos van Brooswater bestond het panel uit Klaas Schenk (agrarisch ondernemer), Jouke Velstra (Acacia Water), Jos Tielen (WUR) en Henk Aarts (N2 Applied, niet op de foto).

De verzilting op zijn beloop laten, zoals sommige natuurorganisaties voorstellen om te laten gebeuren, zou voor grote delen van de kunstgebieden neerkomen op verwoesting. In ieder geval is dat niet wat de Waddenvereniging voor ogen heeft. Vanuit de zaal reageerde iemand van de Waddenvereniging. “Zoet waar het moet en zout waar het kan.”

Vouchersysteem CircInWater
Naast de paneldiscussie gaf Rixt Sinnema van Water Alliance toelichting op het project CircInWater. Dit Europees gefinancierd project bestaat uit een samenwerkingsverband van vijf water-/cleantechnology clusters uit vijf verschillende landen die Europese MKB-partijen ondersteunen bij het ontwikkelen van wateroplossingen binnen de agrifood- en energiesector.

Interessant voor agri- en foodondernemers is het vouchersysteem dat vanaf maart volgend jaar van start gaat voor innovatieve projecten. In het kader van dit project komt voor Nederland 1 miljoen euro beschikbaar komt voor projecten met verbetering van waterkwaliteit als doel. Het geld wordt toegekend in de vorm van vouchers. Ondernemers kunnen deze aanvragen voor investeringen van 20 tot 60 duizend euro - zonder inbreng van eigen financiering.

Ondernemers kunnen de vouchers in eerste instantie aanvragen voor investeringen in apparatuur en techniek die gericht zijn op verbetering van de waterkwaliteit. Later zullen er ook vouchers beschikbaar komen voor inhuren van advies (knowledge vouchers) en voor het realiseren van internationale samenwerking. Met het geld dat voor deze regeling beschikbaar is, kunnen naar verwachting 14 tot 40 vouchers worden toegekend. Daarbij zal volgens Sinnema de voorkeur uitgaan naar mkb-ondernemers die samenwerking in een consortium.

Welke oplossingen komen voor een voucher in aanmerking?
CircInWater is op zoek naar oplossingen voor circulair watergebruik en - beheer binnen de land- en tuinbouwsector. Voorbeelden zijn investeringen in:

  • Waterhergebruik in landbouw en (glas)tuinbouw, maar bijvoorbeeld ook in een aardappelverwerkingsfabriek of bierbrouwerij.
  • Zuiveren van afvalwater in landbouw, glastuinbouw en food.
    Digitaliseren en sensoring tbv waterkwaliteit in landbouw en (glas)tuinbouw.
  • Tegengaan van verzilting in landbouw.
  • Verwijderen microverontreinigingen uit waterstromen in landbouw, (glas)tuinbouw en food.
  • Verwijderen grondstoffen en mineralen uit waterstromen en hergebruik in landbouw, (glas)tuinbouw, en food.

bron: Greenport Noord-Holland Noord

Publicatiedatum: