Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs daalt verder richting prijsniveau van voor zomer

De TTF-gasprijs is maandag verder gezakt, nadat eind vorige week een harde daling inzette. Tegelijkertijd stijgen buiten de temperaturen tot boven de 10 graden Celsius. Winter is voor even voorbij. Dat geeft wat rust op de energiemarkt. Ondertussen waait het flink. Goed voor de opwekking van elektriciteit. 

 


De TTF-gasprijs voor januari 2023 t/m 19 december. Maandag sloot de markt af op 108 euro. Dinsdagochtend om 9.30 lag de prijs op ruim 103 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele cijfers. 

De TTF day ahead-gasprijs tikt dinsdagochtend de grens van 100 euro per megawattuur aan. Dat betekent, simpel omgerekend, een gasprijs van 1 euro per kuub. Een dusdanig prijsniveau werd voor het laatst in juni 2022 genoteerd. 

De harde daling van de elektriciteitsprijs is gestopt. Zowel de APX- als BELPEX-basisuren stijgen licht. Dinsdag doet een megawattuur net geen 200 euro op de APX. Op de BELPEX net wel met een prijs van ruim 204 euro.

Uit Brussel komt het nieuws dat de EU-landen een akkoord hebben bereikt over het gasprijsplafond waar lang over gesteggeld is. Nederland was tegen, maar kon het tij niet keren. In een reactie stelt minister Jetten wel dat hij blij is dat de EU-landen gezamenlijk gas in gaan kopen. 

Ander nieuws komt van de grootste Nederlandse warmteleveranciers. Zij verhogen voor 2023 hun tarieven fors. Eneco, Vattenfall en EnNatuurlijk hebben hun prijs voor volgend jaar bijna verdubbeld, weet de NOS. Eneco tikt met 90 euro per gigajoule zelfs de maximumprijs aan die door de Autoriteit Consument en Markt is vastgesteld.