Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmte Polanen officieel van start

Aardwarmteproject Polanen is officieel gestart. Na voorbereidende werkzaamheden is de eerste paal voor de fundering van het aardwarmtegebouw geslagen.

Aardwarmte Polanen is een samenwerking tussen HVC en Warmtecoöperatie Polanen, dat uit ruim vijftig glastuinbouwbedrijven bestaat. Zij hebben samen zo’n 200 hectare glastuinbouw in gebruik voor de teelt van groente, planten en bloemen.

De realisatie van Aardwarmte Polanen betekent een forse verduurzaming voor de Westlandse glastuinbouw, vergelijkbaar met het gasverbruik van circa 12.000 tot 18.000 huishoudens. Daarmee kunnen naar verwachting ruim veertig glastuinbouwbedrijven in het Westland van het aardgas af en worden aangesloten op duurzame warmte.

Aardwarmtebron en warmtenet
De aandeelhouders gingen onlangs akkoord met het verstrekken van eigen vermogen voor de aardwarmtebron door HVC en de aanleg van het warmtenet door Warmte Netwerk Westland (samenwerking Capturam en HVC). Eerder zijn subsidies beschikt voor de aardwarmtebron via stimulering duurzame energie en voor het warmtenet via Kansen voor West.

Boortoren uit de buurt
De boortoren die nu in Maasdijk voor het boren naar aardwarmte wordt gebruikt, gaat naar verwachting in april naar Monster en wordt daar vervolgens weer opgebouwd. Dan kan het boren voor Aardwarmte Polanen van start gaan. De afgelopen jaren zijn de direct omwonenden van de boorlocatie betrokken bij de ontwikkeling van het aardwarmteproject. Onlangs hebben de direct omwonenden van Aardwarmte Polanen al kunnen zien hoe het boren naar aardwarmte in z’n werk gaat tijdens een locatiebezoek aan Aardwarmte Maasdijk.

Warmtenet
De bedoeling is dat 40 kwekers - verenigd in de warmtecoöperatie Polanen - worden aangesloten op het warmtenet in Monster. De aannemerscombinatie Heijmans en Nijkamp heeft eerder de aanleg van het leidingennetwerk in het noordelijk gedeelte van het Warmte Netwerk Westland gegund gekregen. De aanleg van het eerste tracé van het warmtenet start bij de toekomstige aardwarmte-installatie en gaat in zuidelijke richting naar het terrein van netbeheerder Westland Infra.

Boren start april 2023
Bij geothermie wordt warm water uit diepere grondlagen opgepompt en via een warmtewisselaar overgedragen aan een warmtenet. Hoe dieper er geboord wordt, hoe warmer het water. Per kilometer wordt water 30 graden warmer. Het afgekoelde water wordt weer terug in de bodem gepompt. De warmte is hernieuwbaar. Na gebruik wordt deze ondergrondse bron van nature opnieuw aangevuld. De urgentie van dit soort projecten is groot. Het boren van de putten op 2,3 kilometer start na april 2023.

Voor meer informatie:
HVC 
https://www.hvcgroep.nl/  

 

 

Warmte netwerk Westland 
https://www.warmtenetwerkwestland.nl/ 

Publicatiedatum: