Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenport West-Holland presenteert Ruimtelijk-Economische Strategie

Greenport West-Holland heeft de Ruimtelijk-Economische Strategie 2050 aangeboden aan de regionale partners. In deze sectorale strategie staat omschreven hoe de ontwikkeling van het Greenport-cluster er de komende decennia uitziet, en welke ruimte dit vraagt. Centraal in dat toekomstbeeld staan het veranderend verdienvermogen en maatschappelijke bijdrage, de verbondenheid met de groene metropool en transities op het gebied van onder meer productie en logistiek.


Meindert Stolk (voorzitter Greenport West-Holland, gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Anouk Schönau (themacoördinator Toekomstgerichte Integrale gebiedsontwikkeling) en Jolanda Heistek (directeur Greenport West-Holland).

Greenport West-Holland is de regionale netwerkorganisatie van overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster, met een internationaal toegevoegde waarde en een bijdrage aan grote maatschappelijke vraagstukken. Het Greenport-cluster is een ecosysteem van bedrijven op het gebied van productie, handel, logistiek en techniek.

Voor de komende decennia heeft de regio grote uitdagingen op het gebied van innovatie, het binden van talent, de transitie naar een duurzaam, circulair systeem met nieuwe energiebronnen en betere inbedding in een steeds verder verstedelijkte regio vragen om een nieuwe koers. Met een gunstig klimaat, een bodem geschikt voor duurzame warmte en de nabijheid van mainports Rotterdam en Schiphol heeft Greenport West-Holland de juiste kaarten in handen voor de toekomst.

Tegelijkertijd is de druk op de ruimte onverminderd groot in de regio: ook het inpassen van de woningbouwopgave, klimaatadaptatie en de energietransitie vragen ruimte. Daarom nam Greenport West-Holland het initiatief voor een Ruimtelijk-Economische Strategie. Deze strategie biedt een gezamenlijk richtinggevend toekomstbeeld, de eerste stappen om de ambities waar te maken én een oproep tot samenwerking.

Klimaatneutraal en toekomstgericht vestigingsklimaat
De Ruimtelijk-Economische Strategie 2050 is op 16 december overhandigd aan de Greenboard, ofwel de regionale partners van Greenport West-Holland. In de strategie staat het toekomstbeeld van de regio, alsmede de ambities van het Greenport-cluster. Die ambities zijn: in 2040 is productie in het Greenportcluster klimaatneutraal en vervoer emissievrij, investeren in doorbraakinnovaties voor het duurzame verdienmodel van de toekomst, het vestigingsklimaat klaarmaken voor de toekomst door maximaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, versterken van het profiel van het cluster, binden van nieuw talent en ondernemerschap, actief en continu werken aan de maatschappelijke verbinding met de regio.

Aan veel van deze ambities wordt al gewerkt; vanuit het samenwerkingsverband Greenport West-Holland en door individueel aangesloten partnerorganisaties. Greenport West-Holland zoekt naar manieren om uitvoering te versnellen, te verbeteren en te versterken. De Ruimtelijk-Economische Strategie is dan ook een oproep aan (regionale) partners om samen op te trekken in het realiseren van de ambities.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: