Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Einde koudegolf in zicht, elektriciteitsprijs gaat (fors) dalen

De TTF-gasprijs is voor het eerst in bijna een maand tijd weer onder de 130 euro per megawattuur gezakt. Vrijdagochtend was er sprake van een prijsdaling van 8% voor de termijnprijs voor januari 2023. Ook de daggasprijs daalde. De APX-elektriciteitsprijs stijgt juist weer iets. In deze crisisupdate zetten we de situatie weer kort op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor januari 2023 t/m 15 december. Vrijdagochtend 16 december zakte de prijs tot 123 euro. Klik hier voor de actuele cijfers. 

Zoals gezegd daalt ook de TTF 'day ahead-prijs'. Die ligt vrijdagochtend 16 december eveneens op 123 euro per megawattuur. De APX- en BELPEX-elektriciteitsprijzen stijgen tot voor de basisuren van de APX 401 euro en BELPEX 410 euro per megawattuur. 

AgroEnergy en Vattenfall analyseren allebei de marktsituatie. Nu het de komende weken iets minder koud lijkt te gaan worden, komen de termijnmarkten volgens analisten van Vattenfall 'weer iets meer tot rust'. De prijsdaling van vrijdagochtend is daarmee in lijn. 

Bij AgroEnergy lezen we de voorspelling dat de EPEX-spotprijs (de markt heette voorheen APX zoals hierboven) voor volgende week handelt rond de 210 euro per megawattuur. Dat is fors lager dan de prijzen van de afgelopen tijd.