Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Groei aardwarmte moet sneller"

Nederland moet meer werk maken van de mogelijkheden van aardwarmte voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen en het bezweren van de energiecrisis. Dat is de kernboodschap van de Nederlandse geothermiesector in een gistermiddag overhandigd actieplan aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het betreft een voorzet en uitnodiging om het actieplan gezamenlijk met de sector te gaan op pakken.

Met het actieplan introduceert de geothermiesector acht concrete oplossingen voor het aanjagen van nieuwe aardwarmteprojecten. Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland: “We leggen de lat hoog met een verviervoudiging van de bijdrage van aardwarmte in 2030. Dat is haalbaar als iedereen – markt en overheid – alle zeilen bijzet om nieuwe initiatieven sneller in en uit de pijplijn te krijgen. We kunnen dat als sector niet alleen en kijken daarbij dan ook nadrukkelijk naar het ministerie van EZK. Een Taskforce bestaande uit overheid en markt moet hierbij gaan helpen.”

Toezeggingen kabinet
Het kabinet werkt volgens de staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw (EZK) onder meer aan mogelijkheden om geothermie in de SDE++ beter te accommoderen, zo blijkt uit antwoord op Kamervragen. Verder onderzoekt het kabinet de mogelijkheden voor een tijdelijke correctiemaatregel om lopende aardwarmteprojecten te beschermen tegen de hoge gasprijzen. Ook verkent de staatssecretaris mogelijkheden om onder andere verdere uitkoeling te versnellen.

Over het ‘Actieplan versnelling geothermie’ van Geothermie Nederland is de staatssecretaris eveneens positief. Het kabinet zal zich gaan inzetten om aan de door de sector gepresenteerde denklijnen zo goed mogelijk invulling te geven. Zo gaat het in op het voorstel om als overheid samen met de sector een Taskforce in te richten die zich gaat buigen over wat er extra gedaan kan worden om belemmeringen voor nieuwe aardwarmteprojecten kleiner te maken. In die taskforce zijn volgens de staatssecretaris o.a. het ministerie van EZK, Geothermie Nederland, EBN en de regionale overheden vertegenwoordigd. Meer nieuws over de samenstelling en werkwijze van de taskforce volgt naar alle waarschijnlijkheid in januari.

Klik hier voor de ‘Antwoorden op Kamervragen over versnelling geothermie’

bron: Geothermie Nederland

Publicatiedatum: