Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gaat het in India met horti?

India is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je zegt “glastuinbouw”, maar het is met meer dan 1 miljard inwoners, die steeds meer bezig zijn met bewust eten, een buitengewoon interessante markt. Niet voor niets gingen deelnemer in het programma Partners for International Business (PIB) onlangs met 10 bedrijven uit de sector op verkenning in India. We spraken met een van hen, Alex van der Meulen, in het dagelijks leven exportmanager bij Meteor Systems.

Vlnr: Desh Ramnath, (DGD), Aadesh Shah ( Viscon), Huib Koerts (Bayer), Carine Eijkelkamp (innovationquarter), Alex van der Meulen en Hidde Huisintveld (Lumiforte), Wierd Vonk (Hoogendoorn) en Rick Nobel (Agricultural attaché Consulate general of the kingdom of the Netherlands)

“India is nu nog nummer 2 in de wereld als het gaat om inwonersaantal, en in de toekomst zal het land waarschijnlijk de eerste plaats in gaan nemen. Enorm veel mensen, en dat betekent dus ook een enorm aantal monden om te voeden.”

Indiërs willen bovendien gezonder eten, ziet Alex, liefst geteeld met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Dat telen gebeurt momenteel nog vooral met lowtech kassen en in de vollegrond. “Ik verwacht wel dat daar binnen nu en 5-10 jaar verandering in gaat komen,” zegt Alex. “In Nederland begonnen we ook met lowtech, en stapje voor stapje zijn we steeds innovatiever geworden.”

Een kijkje in de Indiase kas
Hoe ziet nu de doorsnee kas in India eruit? “Vaak zijn het tunnels of foliekassen, of nethuizen die zijn afgedekt met insectengaas.” Er wordt nog veel in de vollegrond geteeld, al zijn er ook telers die op kokos telen. “Dat substraat leggen ze dan op de grond in de kas.”

Qua techniek zijn de meeste Indiase kassen in elk geval voorzien van een druppelirrigatiesysteem. “Sommige telers hebben een irrigatiecomputer, anderen zetten gewoon de kraan aan. En je hebt er ook nog een aantal die het gewoon zelf bedenken: je hangt een colafles ondersteboven met een slang eronder en je hebt een sproeisysteem.”

In een aantal kassen hangen ook schermen – een shading screen of een insectenscherm – met nog wat eenvoudige techniek, zoals een ventilator om de warme lucht uit de kas te krijgen. “En in de kruidenteelt hebben we ook hier en daar een NFT-systeem gezien.”

Vooral tomaat en paprika
En wat groeit er dan zoal in zo’n kas? “Vooral tomaat en paprika, en wat komkommer. Geen aardbei, want in India mag je geen hommels of bijen importeren,” weet Alex. Daarnaast worden er veel kruiden geteeld, zoals basilicum en koriander, en ook spinazie, belangrijke ingrediënten in de Indiase keuken.” 

Technische ontwikkelingen
Gevraagd naar de eerste stappen naar meer techniek in de kas in India, benoemt Alex het regelen van de temperatuur en meer recirculatie van water. “Water wordt steeds schaarser, dus daar kan je veel besparen, door gebruik te maken van een gesloten systeem. Daarbij kom je ook meteen los van de grond, zodat er meer luchtcirculatie onder de plant is en betere verdamping, en daardoor heb je weer minder last van schimmels.”

Schimmels en plantuniformiteit zijn nu nog een behoorlijk probleem. “Er worden wel ook natuurlijke bestrijders ingezet naast de chemie. Zo zit Koppert Biological Systems alweer een tijdje in India.”

Bovendien zorgt het telen van de grond telen voor minder milieu vervuiling. Door het gesloten systeem komen er geen voedingsmiddelen of andere middelen in de bodem terecht.

Kansen voor toeleveranciers
Positieve ontwikkelingen dus, en kansen voor de Nederlandse toeleveranciers. Daarbij verwacht Alex dat vanuit het zuiden van India de eerste stappen zullen worden gezet. “Dichter bij de evenaar kan je prima telen, al is het wel warm, dus je zult iets met klimaat moeten doen. En financieel gezien heb je in dat deel van het land meer mogelijkheden.”

Dat zal aanvankelijk met kleine stapjes gaan: “Hier en daar een upgrade. Maar als ze dan zien hoe goed dat werkt, heb je kans dat ze op een nieuwe locatie meteen een moderne kas willen wegzetten, voorzien van alle snufjes.”

De bedrijven die in de rij staan om die snufjes te leveren zijn uiteraard de leden van PIB: Meteor Systems, Van der Hoeven, Horti XS, Koppert, Lumiforte, Svensson, Priva, Bayer Seeds, Ridder, Hoogendoorn en Viscon – met als clustercoördinatoren DGD, Innovation Quarter en Rotterdam Partners. “Een mooie club,” noemt Alex het, “met een volledig aanbod voor de Indiase sector.”

In november is die club voor het eerst naar India geweest, voor een oriënterend bezoek van een week aan Bangalore, Pune en Mumbai. In de toekomst volgen nog meer bezoeken, maar misschien nog wel belangrijker is het nadenken over de volgende stappen voor PIB. “Gaan we het als groep aanvliegen of niet? Daar moeten we nog over beslissen. We blijven in elk geval in gesprek met alle betrokken partijen.”

Voor meer informatie:
HortiRoad2India 
www.hortiroad2india.com