Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Winterzon geeft energie

De ergste kou is na een laatste nachtje echte vorst weer even uit de lucht. In de elektriciteitsprijzen is vanochtend ook iets van ontspanning te zien. Een aardig zonnetje, ook gisteren al, helpt daarbij. De gasprijs is relatief stabiel en zakte zelf licht op woensdag. In deze crisisupdate geven we weer een (kort) overzicht.

De TTF-gasprijs voor de korte termijn ligt al enkele dagen stabiel rond de 135 euro per megawattuur. Vanochtend zakte de 'day ahead'-prijs iets, van 138 naar 135 euro. In de januariprijs op de TTF zat gisteren een klein knikje naar beneden tot 131 euro. Vanochtend lag de prijs op ruim 134 euro. 

De APX-elektriciteitsprijs zakt na een piek tot boven de 500 euro per megawattuur voor de piekuren een stuk terug op donderdag. De piekuren noteren 456 euro, de basisuren 386 euro. De BELPEX-prijs voor Belgiƫ zakte woensdag al, ook voor de basisuren. Donderdag is dat opnieuw het geval. Met 409 euro voor de basisuren ligt de prijs wel hoger dan bij de APX.

In het nieuws gaat het over prijsplafonds, opnieuw. Het Nederlandse prijsplafond voor energie voor consumenten en kleinverbruikers blijkt aardig ingewikkeld en niet altijd even gunstig. De NOS legt het uit. In de Tweede Kamer gaf minister Jetten uitleg over hoe de regeling in elkaar zit. Dat deed hij na Kamervragen van Pieter Omtzigt.

Jetten werd ook gevraagd antwoord te geven op Kamervragen van Renske Leijten van de SP. Zorgen zijn er dat het energieplafond de prijzen en subsidies verder opdrijft. Ook ging het erover of de plannen uit Den Haag vanuit Europa ook mogen. Is het niet (te veel) staatssteun? Deze week komt daar uitsluitsel over, zegt Jetten. 

Eerst recessie, maar uiteindelijk wel groei in 2023. Dat voorspellen economen van ABN Amro. De economische neergang is van korte duur. Over heel volgend jaar voorzien zij dat de economie met een half procent groeit, schrijft BNR