Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Antwerpse agrariërs oogsten inspiratie voor groene energie

Het mag niet verbazen dat de interesse in groene stroom groot is bij veel land- en tuinbouwers. Niet alleen zijn zij vaak grootverbruikers van energie, veel land- en tuinbouwbedrijven hebben ook geschikte infrastructuur om zelf elektriciteit op te wekken.

Begin deze maand trokken enkele tientallen boeren – veelal lid van een energiecoöperatie – uit de provincie Antwerpen naar Limburg om nieuwe mogelijkheden te exploreren, en om ideeën uit te wisselen met een Limburgse coöperatie die werkt rond water. De inspiratietrip werd georganiseerd in de schoot van de Operationele Groep ‘Buurtstroom van boer en burger’. Boerenbond doet hieronder verslag. 

De eerste stop van de energieboeren was de site van Terhills Resort –met onder andere een vakantiepark – in Dilsen-Stokkem. De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) baat hier twee zonneparken uit: een drijvend zonnepark en een zonnepark op een vliegasstort – een stortplaats die overblijft na de sluiting van de steenkoolmijnen.

Na het bezoek in Dilsen-Stokkem ging het naar Agropolis in Kinrooi voor een namiddag over coöperatief samenwerken en energie. Ook bij watercoöperatie CIRO werd stilgestaan, net als bij experimenten met zonnepanelen boven fruit- en groenteteelt. 

Lees hier het hele verslag. 

Publicatiedatum: