Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe koeling bespaart energie en maakt werk veel aangenamer

Goede koeling is in de chrysanten van cruciaal belang om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Maar terwijl iedereen het heeft over energie besparen en de berichten over investeringen in nieuwe LED’s en nieuwe schermen niet van de lucht zijn, gaat men vaak aan de koeling voorbij. Terwijl vaak toch ook hierop flink bespaard kan worden.

Dat weet ook Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant, dat as we speak in samenwerking met Hans van der Meijs en Airclima de koeling opnieuw inricht. Een nieuwe indeling zal het logistieke proces tussen oogst en uitsturen optimaliseren, de kwaliteit van de bloemen ten goede komen, het werk voor de mensen op de vloer veraangenamen en last but not least het energieverbruik van de koeling halveren.


Michel Cuvelie (links) en Wouter Duijvesteijn. De ruimte waarin het Air Clima plafond wordt geïnstalleerd is nog in aanbouw.

Omdat de bloemen nu worden geprecooled, vervolgens in de schuur worden verpakt en daarna wederom de koeling ingaan, zijn ze blootgesteld aan voortdurende temperatuurschommelingen. Zeker in de zomer zijn die verschillen groot en dat wil je niet, vertelt Wouter. Straks zullen de bloemen eerst worden gevaccuümkoeld, vervolgens worden ze in de koelruimte zelf verpakt en voor verzending worden ze in de nog koudere koelcel geplaatst. Zodoende zullen de bloemen niet meer zijn blootgesteld aan temperatuurschommeling.

Naast energiebesparing en een beter logistiek proces, zal het te plaatsen Air Clima-plafond vooral ook het werk veel prettiger maken. Gevoelsmatig zal het niet koud aanvoelen want, zo weet Michel Cuvelie, samen met zijn oom Carlo Cuvelie eigenaar van het bedrijf, deze techniek heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor een goede luchtverdeling, er wordt geen lucht rond geblazen, je kunt de luchtvochtigheid efficiënt regelen en ook is het stiller (iets met de omkasting van de motor, maar hoe of wat precies is het geheim van de smid). Bovendien krijgt de ruimte grote vensters, zodat je gewoon naar buiten kan kijken en niet meer het idee hebt in een vrieskist te zitten.

De grootste stappen in het verduurzamen van de koeling zijn al 15 a 20 jaar geleden gezet, zo vertelt Michel. De techniek om een koeling te verduurzamen heeft een prijskaartje en tot nog toe werd dit door verschillende leveranciers vaak als optioneel aangeboden. Dat geldt zeker voor Nederland, waar stroom eigenlijk altijd goedkoper was dan in België. “Voor Airclima, actief in heel Europa, staat energiezuinigheid al jaar en dag centraal.”

Interessant aan dit project is de benadering, waarbij vorm en techniek worden aangepast op het logistieke proces. “Het geeft een verbetering in kwaliteit”, weet Wouter, “er is minder stres voor de bloemen. We kijken uit naar de opleveringen en zijn blij op deze manier weer een stapje verder te kunnen verduurzamen.”

 

Voor meer informatie:
Beyond Chrysant
Wouter Duijvesteijn
M: +316-48088440
E: wouter@beyondchrysant.nl 
www.beyondchrysant.nl

Air.Clima
Veldkant 8
Business Park King Square
B-2550 Kontich
T: +32 (0)3 451 34 90
E: michel.cuvelie@airclima.be
www.airclima.be