Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extra capaciteit bij NVWA in 2023 voor incidenten met plantenziekten

Binnen het publieke belang natuur en milieu worden risico’s vooral veroorzaakt door internationalisering van voedsel- en productieketens, transities in de landbouw en de uitstoot van mineralen. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot nieuwe fraude- en toezichtrisico’s, schrijft minister Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer over het Jaarplan van de NVWA voor 2023.

Hij wijst erop dat de NVWA in 2023 de internationale samenwerking in de aanpak van milieufraude gaat versterken, bijvoorbeeld door de bestrijding van illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen. In het kader van de Versterkte handhavingsstrategie mest zal de NVWA prioriteit geven aan de inzet van het systeem van realtime vervoersdocumenten Meststoffen (rVDM) Mest.

Ook wijst de minister op de toename 'al jaren' van incidenten en uitbraken van aangifteplichtige plantenziekten. De NVWA zet
daarom in 2023 extra capaciteit in om deze incidenten en uitbraken tijdig af te handelen. Grote, onverwachte uitbraken van plant- en dierziekten kunnen desondanks ten koste gaan van geplande werkzaamheden van de NVWA voor 2023. Indien dat het geval is, dan gaat de NVWA met de minister daarover in gesprek. Die laatste belooft de Tweede Kamer waar nodig daarover te informeren.

 

Publicatiedatum: