Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Elektriciteitsnet Europa piept en kraakt

Elektriciteitsprijzen van tot wel 1000 euro per megawattuur laten zien wat kou en schaarste voor de Europese markt betekenen. In Nederland en België liggen de prijzen lager, maar is alsnog ook een serieuze stijging van de prijs te zien. In deze crisisupdate meer over de energie(prijs)ontwikkelingen.

De TTF-gasprijs ligt nog altijd rond de 135 euro per megawattuur. Omdat het op het vlak van de gasprijzen relatief rustig is (prijstechnisch gezien, het verbruik schiet wel omhoog door de kou) gaat de blik direct weer op de elektriciteitsprijzen. BNR schrijft op basis van berichtgeving van Bloomberg over hoe Europa qua elektriciteit op de proef wordt gesteld door het winterweer.

Als oorzaak voor de explosief gestegen elektriciteitsprijzen wordt gewezen op de energiebedrijven die druk bezig zijn met het verdelen van de geproduceerde energie. 'Koste wat kost' worden verdeelstations in bedrijf gehouden. Dinsdagmiddag lag de elektriciteitsprijs in Frankrijk rond de 835 euro per megawatt-uur. In Duitsland werd de 1000 euro per megawattuur aangetikt. 

De energiespecialisten bij energiehandelsplatform Powerhouse geven weer hun visie op de week. Daarbij staan ze onder meer stil bij de energiesituatie in Frankrijk, waar de kerncentrales die cruciaal zijn voor de elektriciteitsopwekking, nog allerminst op volle toeren draaien. Er is ruim 40 GW beschikbaar van de totaal 61 GW, schrijft men in de analyse van Powerhouse.

Op de korte termijn kan weinig worden gedaan om de capaciteit uit te breiden. De Franse overheid is daarom bezig met plannen voor vrijwillige bezuinigingen tijdens piekperiodes en beperkte gedwongen stroomuitval, weet men. Bij Powerhouse verwachten ze dat Frankrijk deze winter, als het tegenzit, stroomonderbrekingen tegemoet gaan zien. Maandag 12 december 2022 was dat al bijna zover, toen in Parijs de vraag in de ochtend piekte tot boven de 80 GW. Onder meer import uit buurlanden moest het probleem oplossen. 

In Nederland is de APX day aheadprijs vandaag voor de piekuren iets gezakt tot 534,06 euro per megawattuur. Voor de basisuren is de prijs licht gestegen tot 437,94 euro, maar niet meer zo hard als afgelopen dagen. De BELPEX-prijs voor België, die hoger ligt dan in Nederland, is wel gezakt. Voor de basisuren ligt de prijs hier op 447,97 euro per megawattuur.

In de analyse van Powerhouse is er ook aandacht voor de olieprijzen. Die dalen. Afgelopen week daalde de olieprijs naar het laagste punt dit jaar. Aandacht is er ook voor hoe er met olieschepen getracht wordt de importsancties van de Europese Unie op Russische olie te omzeilen. Er zou zelfs 'identiteitsfraude' plaatsvinden. Lees hier de hele analyse.

In het nieuws komen we verder cijfers van het CBS tegen over een in Nederland in het tweede kwartaal gestegen invoer van olie en gas in zeehavens, maar wel minder uit Rusland. De ACM schrijft over de plannen die er zijn om de reservecapaciteit van hoogspanningsnetten te gebruiken voor het transporteren van duurzaam opgewekte energie. Daarmee moet 'de vluchtstrook' op het net veranderen in 'de spitsstrook'. 

BNR blijft de ontwikkelingen rond het Europese gasprijsplafond volgen. Nog altijd wordt er gepraat en is niets definitief. "De prijs van gas moet op 275 euro per megawattuur komen te liggen, dat hebben we wel eens meegemaakt. Maar die prijs moet dan ook nog eens minimaal twee weken op dat niveau blijven, en daarnaast gedurende tien dagen 58 euro duurder zijn dan lng. Dat hebben we zelfs op het allerhoogste punt in augustus niet meegemaakt, dus dit is een plafond dat nooit zal ingaan. Hoewel, we hebben wel meer rare dingen meegemaakt", zegt verslaggever Mark Beekhuis.

Tot slot twee kamerbrieven van staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw. In de ene kamerbrief informeert hij de Tweede Kamer over een nieuwe vertraging bij de komst van een stikstofinstallatie in Zuidbroek. Die installatie is nodig om importaardgas om te zetten in laagcalorisch gas. Op 14 februari 2023 staat nu het in productie gaan van het eerste stuk van de installatie gepland, op 1 maart de andere twee stukken. De installatie is belangrijk, omdat uit het Groningergasveld straks geen laagcalorisch gas meer komt.

In nog een brief informeert hij de Tweede Kamer over gesprekken tussen de overheid en Shell en ExxonMobile over de gaswinning in Groningen. Beide partijen zijn het op veel punten oneens, maar gaan wel weer om tafel over onder meer sluiting van het Groningergasveld en de gasopslagen en Norg en Grijpskerk.