Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Dure stroom nog iets duurder

Het is flink koud geweest vannacht, maar naast gas is er vooral ook aandacht voor elektriciteit. Een megawattuur elektriciteit werd vandaag opnieuw een stukje duurder. In vergelijking met gas is een megawattuur sowieso honderden euro's duurder. In deze crisisupdate zetten we de cijfers en berichtgeving weer op een rijtje.


APX 'day ahead' via elektriciteitsmarktinformatie.nl. De BELPEX-prijzen in België liggen zoals de afgelopen tijd nog weer een stukje hoger. Wel is hier de stijging van de prijs van de piekuren minder hard dan in Nederland vandaag. De piekuren doen in België dinsdag ruim  568 euro per megawattuur. Op de APX is dat 540 euro, een stijging van 26 euro ten opzichte van maandag.

Opnieuw was er sprake van dunkelflaute. Dat betekent dat er niet of nauwelijks elektriciteit opgewekt wordt met zon en wind. Inmiddels schijnt het zonnetje wel, maar waaien doet het nog altijd heel beperkt. Daardoor zijn fossiele brandstoffen nodig om elektriciteit op te wekken.

De TTF-day ahead gasprijs ligt dinsdagochtend op net geen 140 euro per megawattuur. Op de TTF geld voor de maandcontracten dat ze net onder of net boven die 140 schommelen. 

In het nieuws is verder de nog steeds dalende Nederlandse brandstofprijs. De prijzen liggen op het laagste niveau in ongeveer anderhalf jaar tijd, stelt de NOS op basis van cijfers van UnitedConsumers. Dat consumentencollectief zet dagelijks de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen op een rijtje. Een liter Euro95 doet dinsdag 1,858 euro en diesel is, na een tijdje duurder te zijn geweest, inmiddels weer iets goedkoper met een literadviesprijs van 1,833 euro. De NOS wijst erop dat de daling onder meer komt door de lagere olieprijzen. Door de vrees voor een afkoelende economie en een recessie neemt de vraag naar olie af. Maar de verlaging van de accijnzen door de overheid speelt ook een forse rol. Zo ging de accijns op een liter benzine in april met 17 cent naar beneden, een maatregel die in ieder geval tot eind juni volgend jaar geldt. 

De International Energy Agency publiceerde gisteren over hoe Europa een gastekort komend jaar kan voorkomen. Het dreigende tekort kan met maatregelen wel voorkomen worden, stelt de IEA in een bericht bij het rapport. Het instituut waarschuwt onder meer voor het weer aantrekken van de Chinese economie, waarmee het land een nog geduchtere concurrent in de strijd om LNG wordt én op het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat de winter opnieuw 'warm' begint zoals dit jaar.

BNR schrijft over de reactie van Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op het rapport. De hoop is dat er, om niet tegen het maximale tekort van 30 miljard kubieke meter gas aan te lopen, er snel Europese overeenstemming komt over het instellen van een gasprijsplafond én gezamenlijke inkoop. 

Extra LNG importeren is niet zo eenvoudig. Zo wordt ingezet op drijvende importfaciliteiten, maar er is niet genoeg aanbod voor de Europese vraag. Er zijn maar acht drijvende installaties in de vorm van een schip voorhanden, terwijl de Europese Unie er negentien wil hebben. "Dat wordt nog wel een dingetje", zegt energie-expert Ronald de Zoete daarom bij BNR. Bovendien vraagt hij zich af of extra LNG echt veel zoden aan de dijk zet voor wat betreft het voorkomen van torenhoge gasprijzen. 

Glastuinbouw Nederland organiseerde een nieuw spreekuur over de energiecrisis. Hier terug te kijken. 

De Duitse energiereus Uniper moet mogelijk zijn Nederlandse tak verkopen. Uniper zit in zwaar weer, en daarom wil de Duitse staat het concern redden. Maar dan moeten de Nederlandse activiteiten verkocht worden, meldt de Duitse krant Handelsblatt. BNR schrijft erover.