Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Dure stroom op winterdag

De gasprijs lag vanochtend enkele procenten lager dan vrijdag. De elektriciteitsprijs schiet daarentegen omhoog vandaag. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.

Te beginnen deze keer met elektriciteit. Die is duur vandaag, zoals al voorspeld werd dit weekend. Een tekort aan productiecapaciteit zorgt voor een APX 'day-ahead-prijs' voor de piekuren vandaag van ruim 514 euro per megawattuur. Voor 'alle uren' komt de prijs uit op ruim 427 euro vandaag, een prijsstijging van bijna 100 euro. 


APX 'day ahead' via elektriciteitsmarktinformatie.nl. De BELPEX-prijzen in België liggen zoals de afgelopen tijd nog weer een stukje hoger. De piekuren doen in België vandaag bijna 566 euro per megawattuur.


De TTF 'day ahead' gasprijs t/m 9-12-2022. Vanochtend ligt de prijs op 133,8 euro per megawattuur

In het nieuws is verder het prijsplafond in Nederland voor consumenten en kleinverbruikende bedrijven. 1 januari 2023 gaat het plafond definitief in, ondanks recente berichten over moeilijkheden en vertragingen. Nog niet alle problemen zijn echter opgelost, want voor blokverwarming wordt nog wel naar een oplossing gezocht, zo valt te lezen in het bericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bij de aankondiging van de start van het plafond. 

De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: €1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3; €0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh; €47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract. Naar verwachting valt 50 tot 60 procent van de huishoudens met hun volledige energieverbruik onder het prijsplafond.

Om de volgende winter voldoende gas te hebben, werkt het kabinet aan de voorbereiding voor het vullen van de gasopslagen. Het ministerie van EZK gaf vrijdag een update. Daarin staat onder meer dat Energie Beheer Nederland gevraagd wordt om zo’n 7 TWh te laten zitten in de gasopslagen tot het eerste kwartaal van 2024 en daarvoor in de plaats ander gas aan te kopen.

Daarnaast wordt een subsidiemaatregel verkend voor gasopslag ‘Bergermeer’ waarmee het risico van een negatieve spread voor de vullende partijen wordt afgedekt (de ‘spread’ is het verschil tussen in- en (potentiële) verkoop). Dit jaar was er ook een soortgelijke maatregel maar heeft het geen geld gekost vanwege de positieve spread. 

Verder wordt gewerkt aan een hogere LNG-importcapaciteit. De Nederlandse importcapaciteit voor LNG is dit jaar verdubbeld van 120 naar 240 TWh/jaar door de opening van de Eems Energy Terminal (EET) in de Eemshaven en door uitbreiding van de GATE-terminal in Rotterdam. EET heeft de ruimte om nog verder uit te breiden (tot maximaal 90 tot 100 TWh/jaar) door verbetering van de processen. Ook GATE werkt aan een verdere uitbreiding van 160 naar 200 TWh/jaar vanaf 2026. Daarnaast wordt gekeken naar twee initiatieven om vanaf 2024 nieuwe LNG-terminals in Nederland te realiseren. 

RTV Noord schrijft over de plannen van Gasunie om de importcapaciteit voor LNG op te voeren. Lees hier meer. 

De Tweede Kamer wil meer haast maken met de productie van groene waterstof. In 2030 moet het vermogen voor groene waterstof niet vier maar acht gigawatt zijn, zo valt te lezen bij BNR. Bij die ambitie worden vraagtekens gezet, want de ambitie is 'te ambitieus.' Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland zette die vraagtekens onlangs tijdens Future Trends & Innovations ook al toen waterstof ter sprake kwam. 

Een ander aandachtspunt bij de waterstofambitie is infrastructuur. In dat kader kort aandacht voor een bericht uit Noord-Holland. Hergebruik van aardgasleidingen voor waterstof zou 'relatief eenvoudig' zijn. Noordgastransport (NGT) en NOGAT hebben als eerste offshore pijpleidingeigenaren het Certificaat van Geschiktheid ontvangen voor het transporteren van groene waterstof door hun bestaande pijpleidingen op de Noordzee. Lees hier meer in het door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord onlangs aangehaalde bericht.